Заупокојена литургија митрополиту Амфилохију служена данас

31.10.2020. 12:22
0
ИЗВОР: СРНА

У Цетињском манастиру данас се, на празник Светог Петра Цетињског, служи заупокојена литургија блаженопочившем митрополиту црногорско-приморски Амфилохију.

Заупокојена литургија у Цетињском манастиру је почела у 9.00 часова, а за 13.00 часова предвиђен је испраћај земних остатака митрополита Амфилохија из Цетињског манастира за Подгорицу, гдје ће бити молитвено дочекане у 14.00 часова у Саборни храм Христовог Васкрсења.

У Храму ће бити све до сутра, када ће бити служена Света архијерејска заупокојена литургија којом ће началствовати Његова светост патријарх српски Иринеј са више архијереја, саопштено је из Епископског савјета Српске православне цркве (СПЦ) у Црној Гори.

Након литургије биће служено опијело и обављена сахрана у крипти Саборног храма у Подгорици, по жељи блаженопочившег митрополита.

Из Епископског савјета су навели да ће све до сахране митрополита Амфилохија народ у молитвеном мимоходу моћи да се поклони митрополитовом одру, док ће у данима након сахране свакодневно бити служена Света литургија и помени у храмовима.

Вјерни народ ће у крипти Саборног храма Христовог Васкрсења моћи да се поклони митрополитовом гробу.

Епископски савјет очекује од државних органа да дају свој допринос како би се достојно испратио један од најугледнијих архијереја ове древне светосавске зетске и црногорске епископије, као и читавог хришћанског свијета.

-Свјесни цјелокупне здравствене ситуације, али и огромног поштовања које ужива митрополит Амфилохије, апелујемо на све учеснике митрополитовог испраћаја да се придржавају свих прописаних здравствених мјера, понашајући се по оној мудрости Марка Миљанова - јунаштвом бранећи себе од других, а чојством бранећи и чувајући друге од себе - наводе из Епископског савјета.

Из Епископског савјета наводе да ће се данас, када се празнује и Лучиндан, огласити звона са парохијских и манастирских храмова у 10.00 и 16.00 часова, те да ће након вечерњих служби бири одржан помен.

Сутра у свим градовима и манастирима гдје је то могуће биће служена Света заупокојена литургија са почетком у 9.00 часова, након које ће услиједити помен митрополиту Амфилохију.

Митрополит Амфилохије упокојио се јуче ујутру након примања свете тајне причешћа у Клиничком центру Црне Горе у Подгорици.

Митрополит Амфилохије је у болницу примљен 6. октобра због запаљења плућа узрокованог инфекцијом новог вируса корона.

Из Епископског савјета СПЦ наводе да се митрополитово здравствено стање погоршало у четвртак, 29. октобра, када је приликом јутарњег контролног прегледа примијећено да отежано дише уз бол у грудном кошу.

-О упокојењу митрополита Амфилохија обавијештен је Свети Архијерејски Синод СПЦ, који ће предузети даље кораке по питању чињенице да је наша епископија остала удова - наводе из Епископског савјета.

Коментари 0
Повезане вијести
Дјеца Божића Дјеца Божића
Звоните звона, пјевај Србље, никада распети нису гласније пјевали… Звоните звона, пјевај Србље, никада распети нису гласније пјевали…
Три године од упокојења „ђеда“ свих вјерујућим људи, митрополита Амфилохија Три године од упокојења „ђеда“ свих вјерујућим људи, митрополита Амфилохија
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    17h 14m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    18h 29m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    22h 47m
    0
  • Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске
    14h 22m
    0
  • Суфинансирање бањске рехабилитације за пензионере у Источном Новом Сарајеву
    22h 31m
    0