Заустављена испорука кисеоника за пацијенте, залихе истичу за 30 сати

28.09.2021. 15:05
3
ИЗВОР: Srpskainfo

Универзитетски клинички центар РС не може да набави кисеоник за пацијенте, а тренутно имају залиха довољно за тек 30 сати.

Ово је за Српскаинфо потврдио одлично обавијештени извор из ове здравствене установе, нагласивши да је у УКЦ РС због новонастале ситуације завладала невиђена паника.

– Не знамо шта ће бити са пацијентима, ако што прије не успијемо да набавимо кисеоник. Ово није проблем само за обољеле од ковида, него за многе друге пацијенте који захтијевају кисоничку подршку – каже наш саговорник и додаје да је УКЦ РС медицински кисеоник набављао од предузећа „ТГТ Техногас“.

– С обзиром да тренутно имамо кисеоника за највише 30 сати, контактирали смо их, али нам је речено да испоруке неће бити. Како-зашто, није нам јасно. Оно што знамо, јесте да ће се, ако се ова ситуација што прије не ријеши, наши пацијенти наћи у великом проблему – поручује саговорник Српскаинфо.

Подсјетимо, Агенција за лијекове и медицинска средства БиХ је јуче „ТГТ Техногас“ Лакташи забранила производњу и продају медицинског кисеоника.

То су за Српскаинфо потврдили у овој агенцији, нагласивши да су њихови инспектори јуче, од 8.30 до 17 часова боравили у овој фирми.

– Том приликом, обављена је контрола и констатована производња кисеоника. „ТГТ Техногас“ није регистрован за продају медицинског кисеоника – лијека, нити за производњу медицинског кисеоника. 

Сачињен је записник који нико из фирме није желио да потпише, због чега им је усмено забрањена производња и промет кисеоника – поручили су из АЛМ БиХ.

Међутим, ова агенција је 2017. године „ТГТ Техногасу“ из Лакташа издала рјешење за промет медицинског кисеоника, за који се наводи да се као лијек користи у здравственој установи секундарног или терцијарног типа.

На рјешењу стоји да оно важи пет година, односно, до фебруара 2022.

Из АЛМ БиХ нам нису одговорили на основу чега је „ТГТ Техногасу“ прије пет година издата дозвола за стављање у промет медицинског кисеоника и шта се у међувремену десило.  

Коментари 3
  • Generic placeholder image
    Jane 29.09.2021. 13:11
    Који спин, нема нико на овом свијету кисеоник осим Чађе!!! Сад народ треба да "удари" на оне који су открили превару а не оне који су варали и крали!
  • Generic placeholder image
    Mile 28.09.2021. 18:00
    Al sve iz Laktaša , kakva ironija ,mozda je bolje da ne primaju taj kiseonik.I onako su nas otrovali za 3 života , ma najbolje da nas obični narod pobiju i onda nek sami uživaju u svom bogatstvu
  • Generic placeholder image
    Kisik/kisik/kisik 28.09.2021. 15:33
    I sad ce da trpe bolesnici i novorodjencad( koja moraju terapijom ) jer je jedino firma tgt bogom dana za plasiranje kisika?
    Ne odustajte, stvorite krizu, teskom mukom smisljena prevara da dozivi debakl a toliko vas se ugradilo . Narod je kriv - udri po narodu.
Повезане вијести
Изведен сложен оперативни захват уклањања гигантске слезене у УКЦ-у Српске Изведен сложен оперативни захват уклањања гигантске слезене у УКЦ-у Српске
Др Арамбашић и др Тамбурић у Болници „Србија“ крајем новембра Др Арамбашић и др Тамбурић у Болници „Србија“ крајем новембра
Дојава о постављеним бомбама у УКЦ-у Српске и на бањалучком аеродрому Дојава о постављеним бомбама у УКЦ-у Српске и на бањалучком аеродрому
Најчитаније
  • Жена побиједила пет карцинома и живи без 11 органа
    18h 14m
    1
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    23h 47m
    2
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    3h 47m
    0
  • Дјевојчица из Црне Горе ухапшена у Аустрији: Планирала терористички напад?
    18h 24m
    2
  • На данашњи дан проглашен Закон о Војсци Српске
    3h 53m
    0