Завод за уџбенике у Источном Сарајеву запошљавао нестручан кадар

08.12.2021. 21:17
4
ИЗВОР: capital.ba

Кршење Закона о јавним набавкама и запошљавање нестручног кадра само је дио неправилности које су републички ревизори пронашли приликом контроле Завода за уџбенике и наставна средства у Источном Сарајеву.

- За набавке услуга платног промета овердрафт кредита, смјештаја и угоститељских услуга у укупном износу од 33.029 КМ нису поштоване процедуре јавних набавки, што није у складу са Законом о јавним набавкама - навела је Главна служба за ревизију јавног сектора Републике Српске.

Завод је од ревизора добио мишљење с резервом и о финансијским извјештајима и о усклађености, а замјерили су им и што нису прибављене гаранције за уредно извршење уговора за набавку горива, прибора за цртање, школских перница и адаптацију књижаре у Бијељини, укупне вриједности 202.420 КМ, што није било у складу са тендером.

- Најмање пет запослених лица распоређени су уговором о раду на радна мјеста за која не испуњавају услове прописане Правилником о унутрашњој организацији и систематизцији радних мјеста у Заводу - упозоравају ревизори.

Како су додали, вриједност грађевинских објеката је исказана више за износ од 54.151 КМ, а инвестиционих некретнина мање за наведени износ, чиме је прекршен Правилник о контном оквиру.

- Дугорочне одложене пореске обавезе су исказане мање за износ од 34.973 КМ, а краткорочне одложене пореске обавезе више за наведени износ, што такође није у складу са поменутим Правилником - нагласили су ревизори.

Ни попис имовине и обавеза Завода није организован у складу са Правилником о начину и роковима вршења пописа, а пописне листе за грађевинске објекте, обавезе и потраживања не садрже податке о стварним стањима.

Ванбилансна актива и ванбилансна пасива исказане су мање за износ од 57.588 КМ, јер вриједност гаранција за уредно извршење уговора није евидентирана у складу са Правилником о контном оквиру.

Коментари 4
  • Generic placeholder image
    Pera iz DDR-a 09.12.2021. 12:07
    Kalinovački šerif, dezerter i ratni profiter, Radomir Sladoje Deba je tu zaposlio svoju mezimicu Elenu koja jedino zna da pući usne za selfije.
  • Generic placeholder image
    Kurčević Andrija 09.12.2021. 11:34
    broj zaposlenih u Zavodu premašuje broj zaposlenih u Željeznicama Indije ....
  • Generic placeholder image
    МАРИЈА Ј. 09.12.2021. 10:23
    Истина. Запосле курту и мурту, све преко странке.
  • Generic placeholder image
    Добрица 08.12.2021. 23:32
    Завод је мјесто за запошљавање СНСД-оваца, тј. лажних директора, запосјелих у фотељу без претходно стеченог икаквог радног искуства, СНСД-овских кћери и синова, који су раскућили све оно што је једини прави и одговорни директор Завода, Ранко Батинић, годинама домаћински кућио. Овај садашњи директор се понаша као дијете кад се попне на трешњу. Не слази док се не у...!
Повезане вијести
Два рукописа у ужем избору за награду "Совица" Два рукописа у ужем избору за награду "Совица"
Осам рукописа у ширем избору за награду "Златна сова" Осам рукописа у ширем избору за награду "Златна сова"
За "Златну сову" конкуришу 24, а за "Совицу" 14 рукописа За "Златну сову" конкуришу 24, а за "Совицу" 14 рукописа
Најчитаније
  • Жена побиједила пет карцинома и живи без 11 органа
    21h 50m
    2
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    7h 23m
    0
  • Дјевојчица из Црне Горе ухапшена у Аустрији: Планирала терористички напад?
    22h 0m
    2
  • На данашњи дан проглашен Закон о Војсци Српске
    7h 29m
    0
  • Скупштина озваничила одбијање Венс-Овеновог плана
    7h 27m
    0