Збирка приповједака "Е, мој соколе" Слобе Ковачевића угледала свјетло дана

17.12.2021. 21:21
0
ИЗВОР: Катера

Поводом јубилеја 100 година постојања, Народна библиотека Пале издала је књигу Слободана Ковачевића "Е, мој соколе".

Књига садржи двадесет приповједака из времена Краљевине Југославије, НДХ, стаљинизма, титоизма до садашњих дана, рекао је Катери Ковачевић.

Ковачевић истиче да је професор српског језика др Бранка Брчкало у својој рецензији, између осталог, написала да ова збирка приповједака "још једном показује да је форма кратке приповјетке веома подесна за времена у којима се брзо живи, брзо мисли и брзо умире".

- У слици патријахалне породичне задруге која подсјећа на оне које подсјећају на лазаревићевске и кочићевске, у наизглед мушким причама, истинска хероина је жена. Естетска вриједност приповједака из збирке "Е, мој соколе" огледа се у умјетнички увјерљивим сликама природе и људи једног краја што нас поново спаја с Кочићевим духом - написала је проф.др Бранка Брчкало у својој рецензији.

Слика


Књижевник Миленко Јевђевић је у својој рецензији у Ковачевићевој књизи написао да се ријетко кад догодило да неко књижевно дјело на тако посебан начин досегне до његових најемотивнијих одаја.

- Тема, мотиви, заплет, заплет... патријархалне вриједности, емотивност, душевност... вјешта, елегична, али врцава изражајност - свега има у овој књизи што пуни моју људску и књижевну мјеру - написао је Јевђевић.

Слободан Слобо Ковачевић је културно-просвјетни радник и колумниста. Био је дугогодишњи директор Културног центра Пале и паљанске СПКД „Просвјете“.

Аутор је неколико значајних републичких манифестација попут "Дана Душка Трифуновића“, „Фестивала фруле“, „Јахоринских бијелих ноћи“ и других.

Добитник је престижне Златне значке КПЗ Србије за допринос култури српске дијаспоре. Био је и предсједник општине Пале.

Покровитељи књиге су Град Источно Сарајево и Општина Пале. Промоција књиге ће се одржати у јануару 2022. године.

Коментари 0
Повезане вијести
Промовисана књига „Српска прича“ у Источном Новом Сарајеву (ФОТО) Промовисана књига „Српска прича“ у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
Потписан Протокол о сарадњи два aрхива - БиХ и Србије у Источном Новом Сарајеву (ФОТО) Потписан Протокол о сарадњи два aрхива - БиХ и Србије у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
Представљена књига "Борба моја за животе других" доктора Ждрала (ФОТО) Представљена књига "Борба моја за животе других" доктора Ждрала (ФОТО)
Најчитаније
 • Преминула Сузана Рађен Тодорић
  15h 56m
  1
 • Додик кандидат за предсједника Српске, Цвијановићева за Предсједништво БиХ
  17h 4m
  1
 • Утврђена ранг-листа за додјелу 50 стипендија
  20h 57m
  0
 • Како је Војсци Републике Српске 1992. године неправедно одузет аеродром Бутмир
  20h 42m
  3
 • Сутра обустава саобраћаја у дијелу Источног Новог Сарајева
  16h 43m
  0