Zbirka pripovjedaka "E, moj sokole" Slobe Kovačevića ugledala svjetlo dana

17.12.2021. 21:21
0
IZVOR: Katera

Povodom jubileja 100 godina postojanja, Narodna biblioteka Pale izdala je knjigu Slobodana Kovačevića "E, moj sokole".

Knjiga sadrži dvadeset pripovjedaka iz vremena Kraljevine Jugoslavije, NDH, staljinizma, titoizma do sadašnjih dana, rekao je Kateri Kovačević.

Kovačević ističe da je profesor srpskog jezika dr Branka Brčkalo u svojoj recenziji, između ostalog, napisala da ova zbirka pripovjedaka "još jednom pokazuje da je forma kratke pripovjetke veoma podesna za vremena u kojima se brzo živi, brzo misli i brzo umire".

- U slici patrijahalne porodične zadruge koja podsjeća na one koje podsjećaju na lazarevićevske i kočićevske, u naizgled muškim pričama, istinska heroina je žena. Estetska vrijednost pripovjedaka iz zbirke "E, moj sokole" ogleda se u umjetnički uvjerljivim slikama prirode i ljudi jednog kraja što nas ponovo spaja s Kočićevim duhom - napisala je prof.dr Branka Brčkalo u svojoj recenziji.

Slika


Književnik Milenko Jevđević je u svojoj recenziji u Kovačevićevoj knjizi napisao da se rijetko kad dogodilo da neko književno djelo na tako poseban način dosegne do njegovih najemotivnijih odaja.

- Tema, motivi, zaplet, zaplet... patrijarhalne vrijednosti, emotivnost, duševnost... vješta, elegična, ali vrcava izražajnost - svega ima u ovoj knjizi što puni moju ljudsku i književnu mjeru - napisao je Jevđević.

Slobodan Slobo Kovačević je kulturno-prosvjetni radnik i kolumnista. Bio je dugogodišnji direktor Kulturnog centra Pale i paljanske SPKD „Prosvjete“.

Autor je nekoliko značajnih republičkih manifestacija poput "Dana Duška Trifunovića“, „Festivala frule“, „Jahorinskih bijelih noći“ i drugih.

Dobitnik je prestižne Zlatne značke KPZ Srbije za doprinos kulturi srpske dijaspore. Bio je i predsjednik opštine Pale.

Pokrovitelji knjige su Grad Istočno Sarajevo i Opština Pale. Promocija knjige će se održati u januaru 2022. godine.

Komentari 0
Povezane vijesti
U nedjelju promocija knjige "Srpsko srce Johanovo" u Palama U nedjelju promocija knjige "Srpsko srce Johanovo" u Palama
Promovisana knjiga „...i druge priče“ Saše Kneževića u Istočnom Sarajevu Promovisana knjiga „...i druge priče“ Saše Kneževića u Istočnom Sarajevu
U četvrtak promocija knjige „...i druge priče“ Saše Kneževića U četvrtak promocija knjige „...i druge priče“ Saše Kneževića
Najčitanije
  • Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    15h 28m
    0
  • Humanitarna grupa „Vukovi“ pokrenula humanitarnu akciju za porodicu Čečar sa Pala
    13h 42m
    0
  • U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO)
    11h 32m
    0
  • Republika Srpska dobila novi Izborni zakon
    14h 47m
    0
  • U utorak besplatni pregledi dojke u Istočnom Starom Gradu
    9h 30m
    0