Zbirka pripovjedaka "E, moj sokole" Slobe Kovačevića ugledala svjetlo dana

17.12.2021. 21:21
0
IZVOR: Katera

Povodom jubileja 100 godina postojanja, Narodna biblioteka Pale izdala je knjigu Slobodana Kovačevića "E, moj sokole".

Knjiga sadrži dvadeset pripovjedaka iz vremena Kraljevine Jugoslavije, NDH, staljinizma, titoizma do sadašnjih dana, rekao je Kateri Kovačević.

Kovačević ističe da je profesor srpskog jezika dr Branka Brčkalo u svojoj recenziji, između ostalog, napisala da ova zbirka pripovjedaka "još jednom pokazuje da je forma kratke pripovjetke veoma podesna za vremena u kojima se brzo živi, brzo misli i brzo umire".

- U slici patrijahalne porodične zadruge koja podsjeća na one koje podsjećaju na lazarevićevske i kočićevske, u naizgled muškim pričama, istinska heroina je žena. Estetska vrijednost pripovjedaka iz zbirke "E, moj sokole" ogleda se u umjetnički uvjerljivim slikama prirode i ljudi jednog kraja što nas ponovo spaja s Kočićevim duhom - napisala je prof.dr Branka Brčkalo u svojoj recenziji.

Slika


Književnik Milenko Jevđević je u svojoj recenziji u Kovačevićevoj knjizi napisao da se rijetko kad dogodilo da neko književno djelo na tako poseban način dosegne do njegovih najemotivnijih odaja.

- Tema, motivi, zaplet, zaplet... patrijarhalne vrijednosti, emotivnost, duševnost... vješta, elegična, ali vrcava izražajnost - svega ima u ovoj knjizi što puni moju ljudsku i književnu mjeru - napisao je Jevđević.

Slobodan Slobo Kovačević je kulturno-prosvjetni radnik i kolumnista. Bio je dugogodišnji direktor Kulturnog centra Pale i paljanske SPKD „Prosvjete“.

Autor je nekoliko značajnih republičkih manifestacija poput "Dana Duška Trifunovića“, „Festivala frule“, „Jahorinskih bijelih noći“ i drugih.

Dobitnik je prestižne Zlatne značke KPZ Srbije za doprinos kulturi srpske dijaspore. Bio je i predsjednik opštine Pale.

Pokrovitelji knjige su Grad Istočno Sarajevo i Opština Pale. Promocija knjige će se održati u januaru 2022. godine.

Komentari 0
Povezane vijesti
Promovisana knjiga „Srpska priča“ u Istočnom Novom Sarajevu (FOTO) Promovisana knjiga „Srpska priča“ u Istočnom Novom Sarajevu (FOTO)
Potpisan Protokol o saradnji dva arhiva - BiH i Srbije u Istočnom Novom Sarajevu (FOTO) Potpisan Protokol o saradnji dva arhiva - BiH i Srbije u Istočnom Novom Sarajevu (FOTO)
Predstavljena knjiga "Borba moja za živote drugih" doktora Ždrala (FOTO) Predstavljena knjiga "Borba moja za živote drugih" doktora Ždrala (FOTO)
Najčitanije
 • Saobraćajna nesreća u Potkrajevima
  23h 55m
  0
 • U saobraćajnoj nesreći u Potkrajevima poginulo jedno lice
  22h 42m
  0
 • U Palama traže radnika i nude platu od 4.500 KM
  5h 38m
  12
 • Suncobran ubio ženu
  4h 26m
  0
 • Šarović i Trivić na Romaniji
  21h 33m
  0