Због блокаде српске робе људи на Космету се пет мјесеци боре да преживе

14.11.2023. 10:53
0
ИЗВОР: srna.rs

Министар унутрашње и спољне трговине Србије Томислав Момировић изјавио је да се, због петомјесечне блокаде српске робе, људи на Космету боре за преживљавање усљед несташице основних производа неопходних за живот - намирница и лијекова.

- Ријеч је основној роби потребној за преживљавање сваке породице. Они су изоловали ту средину, роба јако тешко долази, људи се боре за преживљавање на економском плану, а и на егзистенцијалном јер су под сталном претњом етничког чишћења месецима, а можда и годинама и време је да се та прича заустави - поручио је Момировић.

Он је нагласио да је блокада нанијела економску штету српским компанијама, али и условила кидање веза између Срба и Албанаца, што је најгоре.

- На тај начин премијер /самопроглашеног/ Косова Аљбин Курти кида везе Срба и Албанаца, јединствено тржиште, слободан проток људи и робе. Курти има деструктивну политику и месецима покушава да изазове сукоб. Не знам да ли то људи из Европе виде, сигурно виде. Морамо да зауставиму ту праксу - рекао је Момировић.

Помоћник директора Сектора за стратешке анализе у Привредној комори Србије /ПКС/ Бојан Станић изјавио је да ова блокада не штети само људима на Космету и Србији већ цијелом региону.

- Штета коју трпе фирме из Србије се процјењују на око 100 милиона евра. ПКС константно упозорава, не само владе у региону, него и колеге у Бриселу, да је политички ризик оно што највише угрожава пословни амбијент у земљи. Када погледамо и стране инвеститоре који овде долазе, они се највише интересују за политичку ситуацију у региону. Самим тим ова једнострана одлука Приштине апсолутно не може да се посматра рационално - рекао је Станић за "Косово онлајн".

Одлука о забрани уласка камиона са српским регистарским ознакама на Косово и Метохију на снази је од 14. јуна, а уведена је због хапшења полицајаца самопроглашеног Косова који су прешли на територију централне Србије.

Будући да су они пуштени, Приштина је у међувремену измијенила одлуку тако што је дозволила улазак камионима са српским таблицама. Проток робе је и даље забрањен.

Коментари 0
Повезане вијести
Ваздухопловна јединица хрватског контингента стигла на Космет Ваздухопловна јединица хрватског контингента стигла на Космет
Након 25 година служена литургија у Витомирици на Космету Након 25 година служена литургија у Витомирици на Космету
Двојица Срба ухапшена на Косову у притвору, један у болници у лошем стању Двојица Срба ухапшена на Косову у притвору, један у болници у лошем стању
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    18h 18m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    17h 13m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    12h 1m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    13h 7m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    21h 35m
    0