Због мутације ковида 19 свијет изоловао Британију

22.12.2020. 21:33
0
ИЗВОР: Политика

Острво у сваком смислу ове ријечи то сада јесте – одсјечено од свијета који спушта рампу, како Британцима, тако и готово свима који се тамо у овом тренутку налазе. Велика Британија је паралисана малтене преко ноћи, најприје према Европи, и то у часу када се због неизвјесног брегзита ближи сценарио озбиљних ограничења укључујући кретање људи и робе ка ЕУ од 1. јануара. Свијет се закључава у односу на земљу коју у најстроже епидемиолошке мјере, поготову Лондон и југоисток, гура тамошња влада која је иначе планирала да за вријеме празника олабави рестрикције под којима живе већ неко вријеме.

Након што је Борис Џонсон у суботу рекао да се нови сој вируса корона шири веома брзо, што не значи да је и смртоноснији, истим темпом се већ у недјељу ширио списак држава које су им затвориле врата. Гужве су се рекордном брзином, осим на аеродромима, слиле и на друмски саобраћај.

Стопирала га је Француска на 48 сати створивши тако панику на Острву да ће услиједити несташица хране али и вакцина које је јуче требало да се транспортују у Британију.

Париз је, међутим, врло брзо, већ јуче одлучио да ипак оживи друмски саобраћај, а колапс који се десио у луци Довер гдје су камиони ка граничном прелазу стајали у километарским колонама могао би послужити као својеврсна показна вјежба онога што ће се, могуће је, дешавати на границама када од 1. јануара Лондон не буде више дио јединственог европског тржишта.

Осим Њемачке, Италије, Холандије, Белгије која је блокирала и жељезнички саобраћај, потом Аустрије, Ирске, Бугарске, Хрватске, Шведске, Данске која је на два дана стопирала летове, од Острва су се дистанцирали и Турска, Норвешка и Канада. Чешка и Грчка увеле су карантин за све путнике који стижу из Велике Британије. Летови за Хонгконг суспендовани су од јуче. Они су забранили својим грађанима и повратак што је најстрожа мјера коју су донели до сада. Њихове границе за туристе затворене су од марта, али се та одлука није односила на њихове резиденте.

Нови сој вируса за 70 одсто је заразнији од претходног и узрок је повећања броја обољелих у Британији због чега влада бојазан да ће бити и далеко погубнији по здравствени систем јер ће брзо оптеретити болнице, можда и у Данској, Холандији, Аустрији, Немачкој, могуће и Француској и Хрватској који имају или вјерују да већ имају пацијенте заражене новом врстом вируса.

Фокус острвске штампе усмјерен је и на ефикасност вакцине којом се већ пелцује тамошње становништво наводећи да, макар тренутно, нема дилеме да је „Фајзерово” цјепиво подједнако учинковито и у новонасталим околностима, али уз ограду да, уколико дође до нових мутација, може постојати разлог за бригу. И док на Универзитету Кембриџ кажу да овај сој носи потенцијал да вирус буде отпорнији, што је први корак ка бјекству од вакцине, а то даље значи да ће фармацеутске куће можда морати да се прилагођавају мутацијама Русија, која је такође обуставила летове с Острвом на седам дана, јавља да њихова вакцина „спутњик ” штити и од новог соја ковида 19.

Прекид авио-саобраћаја са Острвом најавили су и Аргентина, Чиле, Салвадор и Иран. Индија обуставља све летове од среде до краја мјесеца, а путници који дођу из ове земље биће тестирани. Саудијска Арабија суспендовала је све међународне линије на бар седам дана, а у земљу се не може ући ни копненим ни воденим путем. Путници који су дошли у Саудијску Арабију из неке од европских земља или држава у којима је након осмог децембра примијетан раст броја оболелих, морају да поштују рестриктивне мјере, укључујући двонедјељни карантин.

Да слиједи потезе, малтене целог свијета, ријешила је и Северна Македонија која ће обуставити летове до краја године, а за све који долазе из Британије уводи двонедјељни карантин, док ће Шпанија забранити улазак у земљу свим острвским путницима, осим својим држављанима. Биће појачане контроле на граници с Гибралтаром гдје је већ откривен случај заразе новом варијантом ковида 19.

Коментари 0
Повезане вијести
Успјешно обављена прва трансплантација материце у Великој Британији Успјешно обављена прва трансплантација материце у Великој Британији
Зељковић и остали крајем маја опет у судници Зељковић и остали крајем маја опет у судници
Корона вирус потврђен код још девет особа у Српској Корона вирус потврђен код још девет особа у Српској
Најчитаније
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    23h 53m
    0
  • У уторак испраћај проте Воја Чаркића
    23h 24m
    2
  • Обиљежена крсна слава и Дан општине Источна Илиџа (ФОТО)
    19h 40m
    1
  • Позив бабице један од најљепших, најхуманијих и најодговорнијих позива
    15h 35m
    3
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    23h 47m
    0