Због недостатка стентова отпуштају мање ризичне пацијенте кући

15.09.2021. 21:04
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Због недовољног броја стентова, у Универзитетском клиничком центру Републике Српске отпуштају кући кардиоваскуларне болеснике који су у ову здравствену установу примљени управо да би им стент био уграђен.

То је за Српскаинфо потврдио Бањалучанин који каже да је један дан хоспитализован у УКЦ Републике Српске, а већ сутрадан ујутру враћен кући.

– Због сужености крвног суда од 90 одсто, у овој здравственој установи су ми рекли да морају да уграде стент. Прије петнаестак дана сам примљен у болницу, а захват је требало да буде сутрадан, након што ми ураде неопходне анализе. Међутим, сљедећег јутра су ми рекли да, ипак, идем кући јер стентова нема – прича наш саговорник.

“Сједим и чекам”

Додаје да су му љекари рекли да почне радити налазе, те да ће га позвати кад стентови стигну.

– Од тада су прошле скоро двије седмице, а још ме нико није звао. Код куће сам, пијем редовну терапију и чекам. Не осјећам неке велике тегобе, али ми није свеједно што сам отпуштен кући и што је неизвјесно када ће ми стент бити уграђен. Са овим здравственим проблемом никад нисте начисто када ће се стање погоршати, а то може да значи и оно најгоре. Волио бих да ми сада уграде стент, а не, не дај боже, ако доживим инфаркт. Покренуо сам неке везе да поменути захват урадим у некој другој здравственој установи. Колико знам, стентове уграђују и у бијељинској болници – истиче саговорник Српскаинфо.

Ово није први пут да пацијенти с кардиоваскуларним проблемима морају да чекају, јер највећа болница у Српској стентова има само за хитне случајеве.

Слика

 

И раније су се обраћали грађани који су враћени из УКЦ Републике Српске, уз образложење да у овој здравственој установи немају довољно стентова, а да оно што имају чувају за хитне пацијенте.

У УКЦ Српске објашњавају да је, за пацијенте чије здравствено стање не захтијева хитну уградњу стента, листа чекања краћа од два мјесеца. Додају да је тренутно у току тендерска процедура за набавку стентова за УКЦ Српске.

– Тренутно располажемо довољним бројем стентова за збрињавање животно угрожених пацијената. Листа чекања за хитне пацијенте не постоји, него се они директно збрињавају у Сали за катетеризацију срца Клинике за кардиологију УКЦ РС. Запослени у овој сали збрињавају све пацијенте с акутним инфарктом миокарда из читаве РС, 24 сата, 365 дана у години – рекли су за Српскаинфо у УКЦ Републике Српске и додали да је укупан број процедура у условима пандемије за ову годину 2.500, што је у поређењу с претходним, непандемијским годинама резултат од 90 одсто.

Бијељина

Ангио-сала у Болници „Свети Врачеви“ у Бијељини континуирано ради од 29. децембра лани, од када збрињавају акутне инфаркте.

– У овој сали од почетка марта ове године не постоје листе чекања. С обзиром на то да наша ангио-сала са почетком пандемије ковида 19 није радила у континуитету, све до краја децембра 2020, имали смо листу од око 160 пацијената који су чекали на елективни програм, односно који нису били животно угрожени. Како смо успоставили рад ангио сале 24 часа, седам дана у недјељи, циљ је био да се сви пацијенти збрину. Све вријеме током пандемије ковида 19 збрињавамо пацијенте који нису животно угрожени – истичу за Српскаинфо у овој здравственој установи.

Додају да је, од 2014, ово прва година како ангио-сала ради у континуитету.

– Мјесечно у нашој ангио-сали у просјеку урадимо око 150 процедура, те збринемо између 15 и 35 пацијената са инфарктима миокарда – поручују из бијељинске болнице.

Српскаинфо подсјећа да од болести срца и крвних судова у Српској дневно у просјеку умре око 20 људи, а преко 47 одсто укупне смртности односи се на кардиоваскуларна обољења.

Коментари 0
Повезане вијести
Радосне вијести - Софија оперисана у Турској (ВИДЕО) Радосне вијести - Софија оперисана у Турској (ВИДЕО)
Магдалена ускоро путује у Турску: Уплаћено преко 88.000 евра на рачун клинике Магдалена ускоро путује у Турску: Уплаћено преко 88.000 евра на рачун клинике
Успјешно изведена прва операција рака једњака у Фочи Успјешно изведена прва операција рака једњака у Фочи
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    4h 37m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    16h 10m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    15h 51m
    0
  • Повеља општине Источна Илиџа Средњошколском центру „Источна Илиџа“
    21h 2m
    0
  • У суботу обиљежавање 32 године од злочина у Добровољачкој
    22h 46m
    13