Због пандемије не стижу продати пића прије истека рока

04.03.2021. 21:40
0
ИЗВОР: telegraf/biznis

Пивнице, пабови, кафићи, ресторани и ноћни клубови широм свијета присиљени су да бацају велике количине алкохолних пића, првенствено пива, јер у условима пандемије, ограниченог рада, полицијских часова и локадауна нису у могућности да га продају прије истека рока.

Са истеком рока пића, локали су се сусретали и прије корона кризе, али је пандемија умногоме промијенила правила игре. Док су пиваре и велепродаје раније мијењале боце, лименке и бурад са истеклим роком трајања, сада је на то спремно све мање њих, јер је због смањене потражње и њихово пословање у великом проблему.

- Недавно сам решила да очистим полице у кафићу који већ месецима више не ради, него што ради и схватила да је на већем делу пивских флаша датум који је већ увелико прошао. Звала сам дистрибутере због замене, али су рекли да сачувам, па ће можда да замене када ситуација буде боља. Само једна пивара је заменила своја пива - каже власница једног малог кафића у унутрашњости Србије.

Њемачке пиваре присиљене су да бацају непродато пиво, јер су кафићи, хотели и ресторани затворени од новембра.

- Из недјеље у недјељу, све више пивара, пабова специјализованих за пиво, суочава се са егзистенцијалном пријетњом, иако није њихова кривица и третирају се несолвентно. Залихе пива вриједне милионе евра су бачене, јер је пиву истекао рок - писало је у писму 300 пивница међу којима су у Карлсберг Њемачка, Битбургер Браугрупе, Кромбахер и Пауланер.

И словеначки пивари имају на тржишту и у залихама најмање 100.000 литара пива којем је истекао рок трајања.

Стручњаци објашњавају да је већина комерцијалних пива произведена за брзу конзумацију, јер се састојци који чине укус пива брзо разлажу, а протеини, који дају текстуру пиву, брзо подлијежу оксидацији и пиво губи све своје атрибуте. Овај поступак се одвија још брже ако се пиво држи на сунчевој светлости.

Нутрициониста Јована Новаковић објашњава да рок трајања ни на једном производу, па ни на алкохолним пићима, не стоји ту тек онако, већ је врло битан.

- У пићу коме истекне рок трајања размножавају се разне патогене бактерије које реагују са конзервансима и адитивима и могу да створе опасне твари чија конзумација може да доведе до тровања. Рок трајања значи да произвођач не одговара за последице коришћења производа након тог датума, зато не би требало ни да га користимо - објашњава она.

Иако међу угоститељима има и оних који одмах бацају артикле са истеклим роком трајања, контроле инспектора из времена прије пендемије показале су да чак и у условима који нису ванредни, многи не хају за то шта служе гостима.

Тако извјештаји пољопривредне инспекције из година прије короне показују да је готово свака десета контролисана боца или лименка била у продаји упркос томе што јој је рок трајања истекао. Пољопривредни инспектори су 2019. године због неодговарајуће декларације или истеклог рока трајања ставили ван промета 41.512 литара алкохолног пића и 2.955 литара безалкохолног пића.

Просјечан купац нема навику да провјерава ове информације на пићу ни у маркету, а камоли током изласка, што углавном није случај са млијеком, месом и другим кварљивијим намирницама.

Највише је било непрописног пива и најчешће су га инспектои проналазили код угоститеља у ресторанима, а мање код трговаца у малопродајама, а обавеза је и трговаца и угоститеља да редовно провјеравају рокове и да производе са истеклим склањају са полица.

На срећу, бројна жестока алкохолна пића немају рок трајања, али осим пива, рок истиче и чајевима, кафама, топлим чоколадама, што је такође проблем за угоститеље који не стигну да потроше иначе џамбо паковања ових производа које су раније трошили на велико.

Коментари 0
Повезане вијести
Узгој шарана развојна шанса за домаће рибњаке у стечају Узгој шарана развојна шанса за домаће рибњаке у стечају
Непушачи ручају у облаку дима Непушачи ручају у облаку дима
Скупо гориво погурало продају хибрида Скупо гориво погурало продају хибрида
Најчитаније
  • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
    19h 48m
    0
  • Пале: Узео мотоцикл, није доставио резану грађу у замјену
    19h 55m
    3
  • Власник фирме из Новог Сада довео запослене у родно Невесиње
    16h 37m
    0
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    11h 15m
    0
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    11h 47m
    0