Због пандемије пријети епидемија запуштених, нелијечених онколошких обољења?

28.11.2020. 20:10
0
ИЗВОР: РТРС

Да ли нам због пандемије ковида 19, пријети епидемија запуштених, нелијечених онколошких обољења? Приједорски онколози кажу да су посљедице нелијечења онколошких обољења у региону фаталне и да је примјетно да је страх од евентуалне заразе и код нас, нажалост често пресудан фактор за црну статистику.

Иако пандемија хара, живот није стао. Нажалост, нису нестале ни друге болести, попут онколошких. На онколошком одјељењу у приједорској болници раде пуним капацитетом и новим околностима. Љекари кажу да подаци о обољелима из региона нису охрабрујући.

- Од релевантних податке из региона имамо то да је Република Хрватска објавила да је од почетка ковид инфекције у Хрватској умрло око 7.000 онколошких пацијената, првенствено као поседљица нелијечења. Код нас, претпостављам да ти бројеви исто нису занемариви - истиче Борис Вујановић, начелник Онколошког одјељења Болнице "Др Младен Стојановић" у Приједору.

Због страха од евентуалне заразе, многи губе најважније битке. Приједорски онколози кажу да примјетно мањи број онколошких пацијената не долази на лијечење због страха од ковид инфекције.

- Велики број пацијената који је требало настави лијечење новоткривених тумора, нажалост, због страха од ковид 19 инфекције и других разлога, није нам се јавио. Неки се нису јавили ни до дана данас, док су се неки јавили поприлично касно - додаје доктор Вујановић.

При појави симптома, прва „станица“ су породични љекари. Иако су у Приједору ковид амбуланте изловане од објекта Дома здравља, бројне претраге отежава „ковид режим“ рада специјалистичких ординација.

- Ако постоји велики број пацијената који је позитиван и у тешком стању, болнице своје капацитете препуштају за ковид пацијенте и зато за неке друге пацијенте некад немате термин за претрагу, нема мјеста у болници. Због тога можда пацијенти одустају од прегледа и дођу само по упутницу - нагласила је начелница Службе породичне медицине Дома здравља Приједор Земира Ахмић.

Симптоми се не смију игнорисати, а онколошки пацијенти апелују да начин за њихово лијечење увијек и у свим околностима, мора да постоји. Према подацима онколога, код жена су најчешћи тумори дојке и гинеколошки тумори, а код мушкараца тумори плућа, дебелог цријева и простате.

Коментари 0
Повезане вијести
Језива саобраћајна незгода код Приједора Језива саобраћајна незгода код Приједора
Прњавор побједник фестивала "Ритам Европе" Прњавор побједник фестивала "Ритам Европе"
Живот га није мазио: Братић постао инжењер електротехнике са 23 године Живот га није мазио: Братић постао инжењер електротехнике са 23 године
Најчитаније
  • Земни остаци Јована Дучића сахрањени у Требињу
    22h 5m
    8
  • Родитељ гађао флашом директора школе зато што није могао да довезе дијете до саме школе!?
    17h 23m
    0
  • Са тржишта БиХ се повлачи аргета паштета чији је рок 10. септембар 2027. године
    15h 46m
    0
  • Бора Станковић - "Сликар" пролазности живота и људске трагике
    16h 17m
    0
  • СИПА ухапсила пет особа
    20h 39m
    0