Zbog pandemije prijeti epidemija zapuštenih, neliječenih onkoloških oboljenja?

28.11.2020. 20:10
0
IZVOR: RTRS

Da li nam zbog pandemije kovida 19, prijeti epidemija zapuštenih, neliječenih onkoloških oboljenja? Prijedorski onkolozi kažu da su posljedice neliječenja onkoloških oboljenja u regionu fatalne i da je primjetno da je strah od eventualne zaraze i kod nas, nažalost često presudan faktor za crnu statistiku.

Iako pandemija hara, život nije stao. Nažalost, nisu nestale ni druge bolesti, poput onkoloških. Na onkološkom odjeljenju u prijedorskoj bolnici rade punim kapacitetom i novim okolnostima. Ljekari kažu da podaci o oboljelima iz regiona nisu ohrabrujući.

- Od relevantnih podatke iz regiona imamo to da je Republika Hrvatska objavila da je od početka kovid infekcije u Hrvatskoj umrlo oko 7.000 onkoloških pacijenata, prvenstveno kao posedljica neliječenja. Kod nas, pretpostavljam da ti brojevi isto nisu zanemarivi - ističe Boris Vujanović, načelnik Onkološkog odjeljenja Bolnice "Dr Mladen Stojanović" u Prijedoru.

Zbog straha od eventualne zaraze, mnogi gube najvažnije bitke. Prijedorski onkolozi kažu da primjetno manji broj onkoloških pacijenata ne dolazi na liječenje zbog straha od kovid infekcije.

- Veliki broj pacijenata koji je trebalo nastavi liječenje novotkrivenih tumora, nažalost, zbog straha od kovid 19 infekcije i drugih razloga, nije nam se javio. Neki se nisu javili ni do dana danas, dok su se neki javili poprilično kasno - dodaje doktor Vujanović.

Pri pojavi simptoma, prva „stanica“ su porodični ljekari. Iako su u Prijedoru kovid ambulante izlovane od objekta Doma zdravlja, brojne pretrage otežava „kovid režim“ rada specijalističkih ordinacija.

- Ako postoji veliki broj pacijenata koji je pozitivan i u teškom stanju, bolnice svoje kapacitete prepuštaju za kovid pacijente i zato za neke druge pacijente nekad nemate termin za pretragu, nema mjesta u bolnici. Zbog toga možda pacijenti odustaju od pregleda i dođu samo po uputnicu - naglasila je načelnica Službe porodične medicine Doma zdravlja Prijedor Zemira Ahmić.

Simptomi se ne smiju ignorisati, a onkološki pacijenti apeluju da način za njihovo liječenje uvijek i u svim okolnostima, mora da postoji. Prema podacima onkologa, kod žena su najčešći tumori dojke i ginekološki tumori, a kod muškaraca tumori pluća, debelog crijeva i prostate.

Komentari 0
Povezane vijesti
Jeziva saobraćajna nezgoda kod Prijedora Jeziva saobraćajna nezgoda kod Prijedora
Prnjavor pobjednik festivala "Ritam Evrope" Prnjavor pobjednik festivala "Ritam Evrope"
Život ga nije mazio: Bratić postao inženjer elektrotehnike sa 23 godine Život ga nije mazio: Bratić postao inženjer elektrotehnike sa 23 godine
Najčitanije
  • Zemni ostaci Jovana Dučića sahranjeni u Trebinju
    23h 54m
    8
  • Sa tržišta BiH se povlači argeta pašteta čiji je rok 10. septembar 2027. godine
    17h 35m
    0
  • Roditelj gađao flašom direktora škole zato što nije mogao da doveze dijete do same škole!?
    19h 12m
    0
  • Bora Stanković - "Slikar" prolaznosti života i ljudske tragike
    18h 6m
    0
  • SIPA uhapsila pet osoba
    22h 28m
    0