Зеленовић оставио огроман траг на пољу културе и умјетности

19.03.2023. 14:46
1
ИЗВОР: srna.rs

На књижевној манифестацији "Недељкова недеља" посвећеној годишњици смрти истакнутог књижевника Недељка Зеленовића истакнуто је да је он оставио огроман траг на широком пољу културе и умјетности у Источном Сарајеву.

Младен Јанковић, директор Културног центра Источно Ново Сарајево, гдје одржана ова манифестација, рекао је да се на овај начин његује сјећање на колегу, пријетеља и истакнутог књижевника Недељка Зеленовића.

Јанковић је нагласио да је циљ да се ове године, када се обиљежава 20 година постојања Културног центра, покрене и књижевна манифестација која би се одржавала сваке године у ово вријеме и била вјесник прољећа у граду, а у сусрет Свјетском дану поезије.

Према његовим ријечима, манифестација би обухватила такмичење рецитатора основних и средњих школа која ће садржавати промоције нових књижевних дјела и увијек имати програм под називом "Сјећање на нашег Недељка".

Бивши новинар "Гласа Српске" и Зеленовићев колега Срђан Шекара истакао је да му је драго што су Културни центар и породица Недељка Зеленовића иницирали овакву манифестацију, јер је Недељко као свестран човјек и плодан стваралац оставио дубок траг у свему чиме се бавио, од књижевног и публицистичког рада, а и као новинар.

- Као неко ко је са Недељком радио у дописништву `Гласа Српске` у Српском Сарајеву ја сам евоцирао успомене на та времена и на допринос који је он дао да тада републичка новина заживи и међу народом, а то се прије свега ради тако што новинари ослушкују шта је то што народ жели да чита - истакао је Шекара.

Слика

Фото: Фејсбук/ Културни центар Источно Ново Сарајево

Он је препоручио новим генерацијама новинара да понекад завире у неке архиве и пронађу шта је то шта су некада радили новинари "Гласа Српске" и Новинске агенције Републике Српске - СРНА.

Шекара сматра да су тада медији били нешто озбиљнији него сада у вријеме разноразних портала и да младе генерације виде какве су то теме које интересују људе и како се на тај начин подиже тираж новина без сензационализма и таблоизирања.

- Битне су животне теме и обичан човјек. Недељко Зеленовић је као шеф дописништва `Гласа Српске` у томе успио и то говоре архиве и бројке и мислим да је оставио снажан печат у развоју новинарства у нашем граду и Српској - истакао је Шекара.

Зеленовићев син Владимир истакао је да је породица у сарадњи са Културним центром дошла на идеју да се промовише и збирка поезије за дјецу "Домаћа задаћа", која је издата након његове смрти у марту 2022. године.

- Ми желимо на овај начин да му се захвалимо и одужимо - рекао је он и додао да је планирано да се ова манифестација одржава сваке године у марту када ће се објављивати и Зеленовићеви необјављени радови и одржавати књижевне вечери.

На манифестацији је прочитано и писмо рецензента Вида Вицка Вукелића, који није могао присуствовати овом догађају.

Вукелић је поручио да је Недељко Зеленовић за своје радове награђиван преко двадесет пута, а радови су му превођени на неколико свјетских језика.

- Недељко је објавио 11 књига поезије, три књиге поезије за дјецу, двије књиге књижевне критике и двије књиге кратких прича, као и један драмски текст који је извођен широм наших простора. Поред тога, Недељко је био изузетно цијењен као човјек - истакао је Вукелић.

Слика

Фото: Фејсбук/ Културни центар Источно Ново Сарајево

На манифестацији је говорио и књижевник Жељко Пржуљ, а Зеленовићеве пјесме је читао глумац Милан Димић.

Зеленовић је преминуо 14. марта 2022. године у 64. години.

Коментари 1
 • Generic placeholder image
  Brana 19.03.2023. 20:17
  Počivaj u miru dobri naš Dudine kakosmote zvali

Повезане вијести
Хуманитарни концерт „Да Јована побиједи“ у Источном Сарајеву Хуманитарни концерт „Да Јована побиједи“ у Источном Сарајеву
Комедија “Милка и Неђо” сутра у Источном Новом Сарајеву Комедија “Милка и Неђо” сутра у Источном Новом Сарајеву
Сутра у Источном Сарајеву конференција за новинаре посвећена опери "Петровдан" Сутра у Источном Сарајеву конференција за новинаре посвећена опери "Петровдан"
Најчитаније
 • Саобраћајна незгода у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
  15h 18m
  6
 • Геноцид над „непоћуднима“ у НДХ: Злочин у Јеловцима и Раковцу - Пале 1943. године
  3h 30m
  4
 • Заборављени злочин: Убиство цивила из засједе код Средњег
  3h 26m
  1
 • Прије 24 године потписан Кумановски споразум
  3h 34m
  0
 • Карић нови директор ДКПТ-а, Тодоровић Института за стандардизацију БиХ
  18h 0m
  0