Зеленовић сада рецитује на "небеским позорницама"

17.03.2022. 15:30
0
ИЗВОР: СРНА

Српско Сарајево данас се комеморативно опростило од књижевника, новинара, есејисте и књижевног критичара Недељка Зеленовића, који је изненада преминуо у 64. години.
Пјесник Горан Врачар рекао је да ће Зеленовић на "небеским позорницама", чекајући остале, причати приче о родним Брђанима, Брадини, кућама Зеленовића и капели на Кукавића брду.

-Знам да ћеш рецитовати са /Владимиром/ Настићем, /Бранком/ Чучком, /Радославом/ Самарџијом, оне безвременске стихове 'сви су моји драги слике са бандера', и онај други 'свако има неког кога нема', а од данас, сви ми имамо некога кога нема - рекао је Врачар.

Данас се, истиче Врачар, Српско Сарајево опрашта од великог пјесника, породица од супруга, оца и дједа, а остали од великог пријатеља.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић евоцирао је успомене на плодну сарадњу, али и дружење са Зеленовићем још од времена када су обављали функције директора Културног центра Источно Ново Сарајево, односно начелника ове општине.

Ћосић је изразио жаљење што Зеленовић није дочекао да се оствари један од његових снова, отварање позоришта у Источном Сарајеву.

Он је посебно нагласио велики допринос "Зеленог" на изградњи и афирмацији културног стваралаштва на просторима Источног Сарајева.

Директор Културног центра Источно Ново Сарајево Младен Јанковић с дужним пијететом осврнуо се на професионалну каријеру Недељка Зеленовића, свог колеге, претходника на мјесту директора ове установе.

Упућујући изразе најискренијег саучешћа породици Зеленовић, он је нагласио да Недељков лик и дјело, озбиљног књижевника, јединственог прегаоца, ентузијасте и искреног пријатеља, никада неће бити заборављен - не само у Културном центру, него и свим осталим институцијама културе и образовања на подручју Источног Сарајева и Републике Српске.

-Недељко је био Србин, православац, коме је породица била на првом мјесту, и сви ми тај свијетли примјер треба да слиједимо - навео је Јанковић.

Од Зеленовића, у име колега, опростио се и новинар Новинске агенције Републике Српске Срна Огњен Беговић, који је нагласио његов немјерљиви допринос на пољу истраживања и доказивања злочина које је НАТО починио бомбардујући српски народ смртоносним пројектилима са осиромашеним уранијумом.

-Драги Зелени, неуморно си трагао за истином, тражећи лијек којим би твоји Хаџићани лакше зацијелили ране, и на тијелу и на души. Туговао си са њима и за њима, чезнуо за родбином и пријатељима протјераним скоро па на крај свијета, далеко од родне груде, од огњишта, од Отаџбине - рекао је новинар Срне на данашњој комеморацији у Културном центру Источно Ново Сарајево.

Недељко Зеленовић /64/ сахрањен је 15. марта на гробљу Црквице у Источној Илиџи.

Рођен је 1958. године у Коњицу, а гимназију и Филозофски факултет завршио је у Сарајеву.

Радио је као просвјетни радник, новинар и књижевни критичар. Био је предсједник сарајевско-романијско-дринске подружнице Удружења књижевника Републике Српске и директор Културног центра Источно Ново Сарајево.

За своје књижевне радове награђиван је у Србији и Републици Српској и заступљен је у многим зборницима и антологијама савремене српске књижевности.

Објавио је књиге: "Сецирање душе" /пјесме из 1996. године/, "Свако има неког кога нема" /пјесме из 1998. године/, "Моје срчане мане" /пјесме из 2000. године/, "Очеви посљедњи дани" /приче из 2001. године/, "За кандило никад доста уља" /пјесме, Видовданска награда 2004. године/, "Прво пјевање о љубави" /пјесме из 2005. године/ и "Пјесме за вршњаке" /пјесме за дјецу из 2006. године/.

Матична библиотека Источно Сарајево објавила је Зеленовићеву збирку под називом "Чуваркуће и раскућеници", а "Походник по својој вољи" из 2019. године објавила је издавачка кућа "Бесједа" из Бањалуке.

Коментари 0
Повезане вијести
Сјећање на Недељка Зеленовића: Љубитељи писане ријечи памтиће га по врхунским стиховима Сјећање на Недељка Зеленовића: Љубитељи писане ријечи памтиће га по врхунским стиховима
Комеморација поводом 32 године од убиства породице Зец Комеморација поводом 32 године од убиства породице Зец
Посљедњи испраћај Далибора Пљеваљчића Посљедњи испраћај Далибора Пљеваљчића
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    8h 40m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    22h 54m
    0
  • Снијег поново забијелио БиХ
    21h 1m
    0
  • Славиша Мазић кандидат СДС за начелника Власенице
    19h 49m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    2h 31m
    0