Жељезнице Српске не могу да нађу машиновође и отправнике возова

27.12.2021. 19:38
0
ИЗВОР: Srpskainfo.com

Свјетска банка одобрила је продужење рока за реструктуирање “Жељезнице Републике Српске” до краја године, а највећи проблем ће, по свему судећи, бити (не)очекивано запошљавање квалификоване радне снаге.

Ово јавно предузеће је већ половином године имало број запослених и мање него што је зацртано до краја године, али квалификациона структура запослених не иде на руку менаџменту и власнику.

Зато су ЖРС већ трећи пут у овој години расписале интерни позив радницима за добровољни одлазак и споразумни престанак радног односа.

– То је наш интерни позив који се односи на административне раднике. Јави се отприлике од 12 до 16 људи када распишемо позив, а то су они који у међувремену нађу бољи посао, одлазе у иностранство и слично – објашњава за Српскаинфо Александра Симић, портпарол ЖРС.

Истиче да је управа нудила и преквалификацију радника унутар ЖРС, али да одзива – нема.

У сваком случају, за нова запошљавања потребна је сагласност Владе Републике Српске и Свјетске банке чијим кредитом се обавља реструктуирање ЖРС.

И када добију одобрење, на тржишту рада је немогоће наћи квалификовану радну снагу за рад на пругама. То су машиновође, скретничари, отправници возова…

– Кључни проблем су ниске плате. Ево, ја са 45 година стажа као отправник возова имам око 940 КМ са топлим оброком, и то са 20 одсто стимулације за коју смо се изборили јер су примања изузетно ниска – каже за Српскаинфо Златко Марин, предсједник Самосталног синдиката транспортне дјелатности Бањалука.

Каже да на бироу нема потребних радника за рад на жељезницама, а да нико из администрације неће да се преквалификује.

У “Жељезницама РС” су на крају септембра имали 2.064 радника, док је плански циљ да на крају ове године буде запослено 2.098 радника.

– Исплата посебне накнаде за добровољни одлазак је један од два Програмом утврђена начина рјешавања вишка радника у ЖРС, који за то испуне услове, а који може бити реализован искључиво слободном вољом и личним пријављивањем радника. Њихов статус биће третиран по правилима за технолошки вишак радника којима слиједе законске отпремнине – кажу у ЖРС.  

Организационо реструктурирање спроводи се кроз смањење броја запослених, раздвајање послова инфраструктуре и послова операција на три одвојена зависна предузећа у оквиру холдинга.

Према одлуци Владе Републике Српске оснива се холдинг са три зависна предузећа – инфраструктура, превоз роба и превоз путника.

Трошкови имплементације су једнаки укупном зајму од Свјетске банке који износи 51,3 милиона евра, за реализацију све три фазе реструктурирања. Оптерећење за буџет Републике Српске је отплата дуга по основу задужења код Свјетске банке за финансирање компоненте 1 (измирење дуговања према радницима и Пореској управи), у износу од 42,7 милиона евра.

Слика


Министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Ћорић оцијенио је да је у интересу Владе Републике Српске, ЖРС и запослених радника то што ће бити  “успостављен бољи систем од онога који данас постоји и да ће у наредном периоду бити значајније инвестиције у “Жељезнице Републике Српске”.

Он је навео да су инвестиције у инфраструктуру и опрему “Жељезница Републике Српске” нужне јер без њих предузеће неће моћи да одговори захтјевима и потребама тржишта, нити бити у функцији како то очекује Влада Српске.

Он је навео да синдикалне организације највише забрињавају одређени приједлози, сугестије и мишљења консултанта како су поједини процеси одрађени у земљама у региону.

– То нису одлуке које смо ми донијели, него само приједлози и мишљења консултанта. Ми покушавамо да то прилагодимо условима у којима ми живимо, капацитетима које ми имамо, стручној оспособљености наших радника и инфраструктури коју посједујемо – поручио је Ћорић.

Предсједник Самосталног синдиката за одржавање шинских возила, Горан Чамџић, изразио је бојазан да холдинг као модел организовања није добар за предузеће, с обзиром на то да поједини сектори, поготово радионице, које по предлозима консултаната требају да дјелују као независни профитни центри, нису припремљене за тржишну утакмицу.

Коментари 0
Повезане вијести
Жељезнице Српске: Од данас поново успостављен путнички саобраћај Жељезнице Српске: Од данас поново успостављен путнички саобраћај
Најчитаније
  • Рагиб Халиловић – Херој са Грбавице
    9h 16m
    7
  • Село које је проклео цар Лазар и данас живи клетву
    9h 21m
    1
  • Пет лица повријеђено у саобраћајној незгоди на путу Љубогошта - Подроманија
    10h 13m
    0
  • Туга у Билећи, погинуо младић из Гацка
    22h 43m
    0
  • Саобраћајна незгода на путу Љубогошта-Подроманија
    10h 27m
    0