Жељко Пржуљ: „Мали Зејтинлик нас чека“

03.01.2024. 12:55
5
ИЗВОР: opstinasokolac.net

Дјечаци моји, браћо моја, не брините доћи ће и тај дан, барем један Девети јануар прије нестанка свијета, кад ће се владар и господар овог комада планете, ако ништа друго, онда запитати и доћи да провјери шта на овој падини, божијој природној љепоти, ради хиљаду бијелих каменова. Да ли је поружнују, уљепшавају, или само надопуњавају у њеној чистоти. И сви су исти. И сви су као један. Усправни и бијели. Као што сте ви били оних година части и поноса. Сви као један. Не знам да ли ће тај што дође знати да прислужи свијећу и да се прекрсти са три стиснута прста, али ће сигурно бити бољи, поштенији и захвалнији од ових који то умију. Ових што се реда ради, као чивути, клањају пред једним зидом, тобоже спомен плочом, и ових који би и дошли на Свету падину, ипак је то највеће војничко гробље у Републици Српској, али им далеко из Сокоца, Рогатице, Пала, да не помињем Бијељину, Требиње и Београд или Торонто, зима, то су ионако Сарајлије, а и још нису појели остатке божићне трпезе. Барем још ових година док се се због проспертитета и бољег живота не одрекну Божића као што се полако али сигурно мушкарци већ одричу своје мужевности и жене своје женствености а сви заједно одричемо се вас, најбољих из најбоље генерације.

Слика

Дјечаци моји, опростите, овом конзервативном и назадном старцу с краја двадесетог вијека, који воли рокенрол, што вас тако зовем и што не одустајем да молим у ваше име, знам ви то никад не би, ниједан од вас, али како сам маторији све ми се лакше савити и све ми је лакше заплакати. А фукара то воли. Да понизи усправне. Да скрајне. И избрише. Тако она постаје важнија. Врховни судија. Бог. Зато, ево, свечано вам обећавам, слободе ми, нећу више. Нећу више да их молим за вас. Ко им јебе матер! Ви знате своје. Ви знате са чиме ћете изаћи пред Милоша. И ја знам своје. Док ме здравље служи и до кад имаднем кога да ме довезе Деветог јануара ћу долазити на Свету падину, да прислужим свијећу, прекрстрим се са три стиснута прста, да стрпљиво чекам тог господара овог дијела планете како би ме ослободио туђег стида и молићу се за вас, браћо моја.

„Упокој Христе са светима душе слугу својих, гдје нема болести, туге, ни уздаха, него гдје је живот вјечни.“

Срећан нам Дан Републике Српске!

Амин.

Коментари 5
  • Generic placeholder image
    Mladen 04.01.2024. 07:09
    Jeste , polako se blizi 9 januar , ‘ leteci cirkus Monti Pajtona ‘ - sad’ se obiljezava ovdje, sad’ tamo, pa se rasiri najduza zastava, promarsiraju i vatrogasci i ovi i oni , jos malo ce i baba sere da marsiraju …. Divno.
    A narod- omladina odlazi u bjeli svjet. Jedni ginuli prije 30 godina i otisli u bolji svjet-u Carstvo Nebesko.
    Djeca od ovih sto su pretekli odose u zapadni svjet da zarade koru hljeba i dobiju sto nisu mogli dobiti ovdje gdje su im ocevi stvarali drzavu.
    Ima li smisla boriti se vise i za sta?
  • Generic placeholder image
    Skijaš 03.01.2024. 21:53
    Koliko dobrih ljudi izgubi glavu da bi danas najgori ološ vladao i fukare se pitale za nešto.
  • Generic placeholder image
    Romanija 03.01.2024. 17:00
    Da smo pravi srpski borci 9 januara bi nas bilo 1000. Tražili od naših saboraca oproštaj. Da nam oproste sto smo ih zaboravili. Da im kažemo kako ratni profiteri i dezerteri slave 9. januar. Tražili bi od tih sto “slave”, da u krugu toga svetoga mjesta ništa ne govore. Tu se treba samo da šuti.
  • Generic placeholder image
    Mile 03.01.2022. 18:52
    Pokoj dusama napacenim ,a da su znali za koga ginu ne vjerujem da bi bilo ovoliko bijelih krstova , a mi koji smo ostali iza vas bi bar malo bili srecniji .ugasen roditeljski dom ,niko ne ostade u njemu...
  • Generic placeholder image
    Neven 03.01.2022. 17:35
    Svaka ti cast na lijepim i bogougodnim rijecima koji dade pomen besmrtnim herojima koji polozise svoje zivote na braniku otadzbine. Zivjela Republika Srpska na vijeki vjekov. Amin
Повезане вијести
Соколац: На хуманитарној представи за екскурзије прикупљено 750 КМ Соколац: На хуманитарној представи за екскурзије прикупљено 750 КМ
Жељко Пржуљ - "Између два потопа" (одломак) Жељко Пржуљ - "Између два потопа" (одломак)
За одбјеглим Томићем још није расписана потјерница За одбјеглим Томићем још није расписана потјерница
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    10h 58m
    4
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    19h 50m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    13h 41m
    0
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    17h 26m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    8h 33m
    4