Željko Pržulj: „Mali Zejtinlik nas čeka“

03.01.2024. 12:55
5
IZVOR: opstinasokolac.net

Dječaci moji, braćo moja, ne brinite doći će i taj dan, barem jedan Deveti januar prije nestanka svijeta, kad će se vladar i gospodar ovog komada planete, ako ništa drugo, onda zapitati i doći da provjeri šta na ovoj padini, božijoj prirodnoj ljepoti, radi hiljadu bijelih kamenova. Da li je poružnuju, uljepšavaju, ili samo nadopunjavaju u njenoj čistoti. I svi su isti. I svi su kao jedan. Uspravni i bijeli. Kao što ste vi bili onih godina časti i ponosa. Svi kao jedan. Ne znam da li će taj što dođe znati da prisluži svijeću i da se prekrsti sa tri stisnuta prsta, ali će sigurno biti bolji, pošteniji i zahvalniji od ovih koji to umiju. Ovih što se reda radi, kao čivuti, klanjaju pred jednim zidom, tobože spomen pločom, i ovih koji bi i došli na Svetu padinu, ipak je to najveće vojničko groblje u Republici Srpskoj, ali im daleko iz Sokoca, Rogatice, Pala, da ne pominjem Bijeljinu, Trebinje i Beograd ili Toronto, zima, to su ionako Sarajlije, a i još nisu pojeli ostatke božićne trpeze. Barem još ovih godina dok se se zbog prospertiteta i boljeg života ne odreknu Božića kao što se polako ali sigurno muškarci već odriču svoje muževnosti i žene svoje ženstvenosti a svi zajedno odričemo se vas, najboljih iz najbolje generacije.

Slika

Dječaci moji, oprostite, ovom konzervativnom i nazadnom starcu s kraja dvadesetog vijeka, koji voli rokenrol, što vas tako zovem i što ne odustajem da molim u vaše ime, znam vi to nikad ne bi, nijedan od vas, ali kako sam matoriji sve mi se lakše saviti i sve mi je lakše zaplakati. A fukara to voli. Da ponizi uspravne. Da skrajne. I izbriše. Tako ona postaje važnija. Vrhovni sudija. Bog. Zato, evo, svečano vam obećavam, slobode mi, neću više. Neću više da ih molim za vas. Ko im jebe mater! Vi znate svoje. Vi znate sa čime ćete izaći pred Miloša. I ja znam svoje. Dok me zdravlje služi i do kad imadnem koga da me doveze Devetog januara ću dolaziti na Svetu padinu, da prislužim svijeću, prekrstrim se sa tri stisnuta prsta, da strpljivo čekam tog gospodara ovog dijela planete kako bi me oslobodio tuđeg stida i moliću se za vas, braćo moja.

„Upokoj Hriste sa svetima duše slugu svojih, gdje nema bolesti, tuge, ni uzdaha, nego gdje je život vječni.“

Srećan nam Dan Republike Srpske!

Amin.

Komentari 5
  • Generic placeholder image
    Mladen 04.01.2024. 07:09
    Jeste , polako se blizi 9 januar , ‘ leteci cirkus Monti Pajtona ‘ - sad’ se obiljezava ovdje, sad’ tamo, pa se rasiri najduza zastava, promarsiraju i vatrogasci i ovi i oni , jos malo ce i baba sere da marsiraju …. Divno.
    A narod- omladina odlazi u bjeli svjet. Jedni ginuli prije 30 godina i otisli u bolji svjet-u Carstvo Nebesko.
    Djeca od ovih sto su pretekli odose u zapadni svjet da zarade koru hljeba i dobiju sto nisu mogli dobiti ovdje gdje su im ocevi stvarali drzavu.
    Ima li smisla boriti se vise i za sta?
  • Generic placeholder image
    Skijaš 03.01.2024. 21:53
    Koliko dobrih ljudi izgubi glavu da bi danas najgori ološ vladao i fukare se pitale za nešto.
  • Generic placeholder image
    Romanija 03.01.2024. 17:00
    Da smo pravi srpski borci 9 januara bi nas bilo 1000. Tražili od naših saboraca oproštaj. Da nam oproste sto smo ih zaboravili. Da im kažemo kako ratni profiteri i dezerteri slave 9. januar. Tražili bi od tih sto “slave”, da u krugu toga svetoga mjesta ništa ne govore. Tu se treba samo da šuti.
  • Generic placeholder image
    Mile 03.01.2022. 18:52
    Pokoj dusama napacenim ,a da su znali za koga ginu ne vjerujem da bi bilo ovoliko bijelih krstova , a mi koji smo ostali iza vas bi bar malo bili srecniji .ugasen roditeljski dom ,niko ne ostade u njemu...
  • Generic placeholder image
    Neven 03.01.2022. 17:35
    Svaka ti cast na lijepim i bogougodnim rijecima koji dade pomen besmrtnim herojima koji polozise svoje zivote na braniku otadzbine. Zivjela Republika Srpska na vijeki vjekov. Amin
Povezane vijesti
Sokolac: Na humanitarnoj predstavi za ekskurzije prikupljeno 750 KM Sokolac: Na humanitarnoj predstavi za ekskurzije prikupljeno 750 KM
Željko Pržulj - "Između dva potopa" (odlomak) Željko Pržulj - "Između dva potopa" (odlomak)
Za odbjeglim Tomićem još nije raspisana potjernica Za odbjeglim Tomićem još nije raspisana potjernica
Najčitanije
  • Na današnji dan rođen Filip Višnjić
    7h 36m
    0
  • Autobus sletio u provaliju kod Makarske (VIDEO)
    21h 50m
    0
  • Snijeg ponovo zabijelio BiH
    19h 57m
    0
  • Slaviša Mazić kandidat SDS za načelnika Vlasenice
    18h 45m
    0
  • Na planinarskom pohodu na Romaniji očekuje se oko 200 učesnika
    5h 12m
    0