Жељко Пржуљ, писац из Источног Сарајева, добитник награде библиотеке "Мајаковски" из Санкт Петербурга

07.06.2020. 13:50
1
ИЗВОР: radiofilozofski.com

Књижевник Жељко Пржуљ, освојио је прву награду Централне градске јавне библиотеке „Мајаковски“ из Санкт Петербурга. Пржуљев историјски роман „Сами на свијету“ биће преведен на руски језик, изложен у библиотеци „Мајаковски“, у фундус од готово два милиона библиотечких јединица и представљен читаоцима у царској престоници Русије.

У конкуренцији 25 земаља, Сјеверне и Јужне Америке, Европе и Азије, Жељко Пржуљ, који је представљао Републику Српску, овогодишњи је лауреат „Мајаковског“ у категорији књижевних дјела ван руског говорног подручја.

- У руској Академији наука недавно је један руски професор, у свом предавању, говорио о роману „Сами на свијету“, о ратним дешавањима у Српском Сарајеву, мојим јунацима из романа и жртвама које нико никад пребројао није. Књига је, ни сам не знам како, стигла у Русију. Тако сам се и нашао на листи библиотеке „Мајаковски“. Захваљујући овом признању, роман „Сами на свијету“ биће доступан руској читалачкој публици на њиховом матерњем језику а то је и наговјештај да ће истина о Српском Сарајеву, нашој борби за огњишта, мојим мртвим саборцима и пријатељима бити испричана у великој Русији – каже Жељко Пржуљ за Радио Филозофски.

Жељко Пржуљ, у такмичењу за добитника награде „Мајаковски“ за 2020. годину, наступио је под заставом Републике Српске и једини је, од српских књижевника и писаца који своја дјела објављују на српском језику, добитник овог значајног признања.

Централна градска јавна библиотека у Санкт Петербургу, која носи име славног руског поете и књижевника Владимира Владимировича Мајаковског, више од десет година додјељује ову књижевну награду за писце из цијелог свијета, а најбоља дјела се преводе на руски језик.

 

Коментари 1
 • Generic placeholder image
  Građanin 15.06.2020. 11:54
  Svaka čast Željku za odličnu priču i sjajno predstavljanje Republike Srpske!
  Sramota da niko iz svijeta zvanične politike, lokalne i nacionalne, nije našao za shodno da upriliči mali prijem za uspjeh na polju kulture.
Повезане вијести
Богдан Диклић добитник Нушићеве награде за животно дјело Богдан Диклић добитник Нушићеве награде за животно дјело
Тањи Бошковић уручена награда "Жанка Стокић" Тањи Бошковић уручена награда "Жанка Стокић"
Александри Јакшић друга награда за "Крик мајке Јасеновца" Александри Јакшић друга награда за "Крик мајке Јасеновца"
Најчитаније
 • Ухапшена лица због крађе у Источном Новом Сарајеву
  17h 48m
  0
 • Незгода у Дечанској улици, аутомобил откинуо стуб уличне расвјете
  5h 46m
  0
 • Минималац у Српској 650 КM
  12h 1m
  0
 • Да ли се некадашњи гигант дефинитивно гаси?
  13h 50m
  0
 • Свједок: Причао сам са дјететом да не чује како му силују мајку
  13h 27m
  0