Жељко Пржуљ, писац из Источног Сарајева, добитник награде библиотеке "Мајаковски" из Санкт Петербурга

07.06.2020. 13:50
1
ИЗВОР: radiofilozofski.com

Књижевник Жељко Пржуљ, освојио је прву награду Централне градске јавне библиотеке „Мајаковски“ из Санкт Петербурга. Пржуљев историјски роман „Сами на свијету“ биће преведен на руски језик, изложен у библиотеци „Мајаковски“, у фундус од готово два милиона библиотечких јединица и представљен читаоцима у царској престоници Русије.

У конкуренцији 25 земаља, Сјеверне и Јужне Америке, Европе и Азије, Жељко Пржуљ, који је представљао Републику Српску, овогодишњи је лауреат „Мајаковског“ у категорији књижевних дјела ван руског говорног подручја.

- У руској Академији наука недавно је један руски професор, у свом предавању, говорио о роману „Сами на свијету“, о ратним дешавањима у Српском Сарајеву, мојим јунацима из романа и жртвама које нико никад пребројао није. Књига је, ни сам не знам како, стигла у Русију. Тако сам се и нашао на листи библиотеке „Мајаковски“. Захваљујући овом признању, роман „Сами на свијету“ биће доступан руској читалачкој публици на њиховом матерњем језику а то је и наговјештај да ће истина о Српском Сарајеву, нашој борби за огњишта, мојим мртвим саборцима и пријатељима бити испричана у великој Русији – каже Жељко Пржуљ за Радио Филозофски.

Жељко Пржуљ, у такмичењу за добитника награде „Мајаковски“ за 2020. годину, наступио је под заставом Републике Српске и једини је, од српских књижевника и писаца који своја дјела објављују на српском језику, добитник овог значајног признања.

Централна градска јавна библиотека у Санкт Петербургу, која носи име славног руског поете и књижевника Владимира Владимировича Мајаковског, више од десет година додјељује ову књижевну награду за писце из цијелог свијета, а најбоља дјела се преводе на руски језик.

 

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Građanin 15.06.2020. 11:54
    Svaka čast Željku za odličnu priču i sjajno predstavljanje Republike Srpske!
    Sramota da niko iz svijeta zvanične politike, lokalne i nacionalne, nije našao za shodno da upriliči mali prijem za uspjeh na polju kulture.
Повезане вијести
Није долазио на посао шест година, открили га кад је требао добити награду Није долазио на посао шест година, открили га кад је требао добити награду
АА У П - прича из збирке "За све је криво невријеме над Фиренцом" АА У П - прича из збирке "За све је криво невријеме над Фиренцом"
Сребрено перо за Андреу Голубовић Сребрено перо за Андреу Голубовић
Најчитаније
  • Реноом из '84. кренули с Јахорине у Париз, продају километре за Милоша
    11h 3m
    3
  • Земљотрес у БиХ
    12h 38m
    0
  • Дан када је убијен Карађорђе – отац модерне српске државе
    21h 2m
    0
  • Ватрогасци из Хан Пијеска спасили мушкарца палог са литице у провалију
    19h 59m
    0
  • Мајдов: Бог одлучује ко ће да буде најбољи, а ми ћемо да дамо све од себе!
    14h 42m
    9