Жељко Пржуљ, писац из Источног Сарајева, добитник награде библиотеке "Мајаковски" из Санкт Петербурга

07.06.2020. 13:50
1
ИЗВОР: radiofilozofski.com

Књижевник Жељко Пржуљ, освојио је прву награду Централне градске јавне библиотеке „Мајаковски“ из Санкт Петербурга. Пржуљев историјски роман „Сами на свијету“ биће преведен на руски језик, изложен у библиотеци „Мајаковски“, у фундус од готово два милиона библиотечких јединица и представљен читаоцима у царској престоници Русије.

У конкуренцији 25 земаља, Сјеверне и Јужне Америке, Европе и Азије, Жељко Пржуљ, који је представљао Републику Српску, овогодишњи је лауреат „Мајаковског“ у категорији књижевних дјела ван руског говорног подручја.

- У руској Академији наука недавно је један руски професор, у свом предавању, говорио о роману „Сами на свијету“, о ратним дешавањима у Српском Сарајеву, мојим јунацима из романа и жртвама које нико никад пребројао није. Књига је, ни сам не знам како, стигла у Русију. Тако сам се и нашао на листи библиотеке „Мајаковски“. Захваљујући овом признању, роман „Сами на свијету“ биће доступан руској читалачкој публици на њиховом матерњем језику а то је и наговјештај да ће истина о Српском Сарајеву, нашој борби за огњишта, мојим мртвим саборцима и пријатељима бити испричана у великој Русији – каже Жељко Пржуљ за Радио Филозофски.

Жељко Пржуљ, у такмичењу за добитника награде „Мајаковски“ за 2020. годину, наступио је под заставом Републике Српске и једини је, од српских књижевника и писаца који своја дјела објављују на српском језику, добитник овог значајног признања.

Централна градска јавна библиотека у Санкт Петербургу, која носи име славног руског поете и књижевника Владимира Владимировича Мајаковског, више од десет година додјељује ову књижевну награду за писце из цијелог свијета, а најбоља дјела се преводе на руски језик.

 

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Građanin 15.06.2020. 11:54
    Svaka čast Željku za odličnu priču i sjajno predstavljanje Republike Srpske!
    Sramota da niko iz svijeta zvanične politike, lokalne i nacionalne, nije našao za shodno da upriliči mali prijem za uspjeh na polju kulture.
Повезане вијести
Жељко Пржуљ - "Између два потопа" (одломак) Жељко Пржуљ - "Између два потопа" (одломак)
Виктор Нишић награђен за рад на тему „Сви наши преци“ Виктор Нишић награђен за рад на тему „Сви наши преци“
Весни Капор награда за роман "Маша и медведи" Весни Капор награда за роман "Маша и медведи"
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    8h 1m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    22h 15m
    0
  • Снијег поново забијелио БиХ
    20h 22m
    0
  • Славиша Мазић кандидат СДС за начелника Власенице
    19h 10m
    0
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    5h 37m
    0