Željko Pržulj, pisac iz Istočnog Sarajeva, dobitnik nagrade biblioteke "Majakovski" iz Sankt Peterburga

07.06.2020. 13:50
1
IZVOR: radiofilozofski.com

Književnik Željko Pržulj, osvojio je prvu nagradu Centralne gradske javne biblioteke „Majakovski“ iz Sankt Peterburga. Pržuljev istorijski roman „Sami na svijetu“ biće preveden na ruski jezik, izložen u biblioteci „Majakovski“, u fundus od gotovo dva miliona bibliotečkih jedinica i predstavljen čitaocima u carskoj prestonici Rusije.

U konkurenciji 25 zemalja, Sjeverne i Južne Amerike, Evrope i Azije, Željko Pržulj, koji je predstavljao Republiku Srpsku, ovogodišnji je laureat „Majakovskog“ u kategoriji književnih djela van ruskog govornog područja.

- U ruskoj Akademiji nauka nedavno je jedan ruski profesor, u svom predavanju, govorio o romanu „Sami na svijetu“, o ratnim dešavanjima u Srpskom Sarajevu, mojim junacima iz romana i žrtvama koje niko nikad prebrojao nije. Knjiga je, ni sam ne znam kako, stigla u Rusiju. Tako sam se i našao na listi biblioteke „Majakovski“. Zahvaljujući ovom priznanju, roman „Sami na svijetu“ biće dostupan ruskoj čitalačkoj publici na njihovom maternjem jeziku a to je i nagovještaj da će istina o Srpskom Sarajevu, našoj borbi za ognjišta, mojim mrtvim saborcima i prijateljima biti ispričana u velikoj Rusiji – kaže Željko Pržulj za Radio Filozofski.

Željko Pržulj, u takmičenju za dobitnika nagrade „Majakovski“ za 2020. godinu, nastupio je pod zastavom Republike Srpske i jedini je, od srpskih književnika i pisaca koji svoja djela objavljuju na srpskom jeziku, dobitnik ovog značajnog priznanja.

Centralna gradska javna biblioteka u Sankt Peterburgu, koja nosi ime slavnog ruskog poete i književnika Vladimira Vladimiroviča Majakovskog, više od deset godina dodjeljuje ovu književnu nagradu za pisce iz cijelog svijeta, a najbolja djela se prevode na ruski jezik.

 

Komentari 1
 • Generic placeholder image
  Građanin 15.06.2020. 11:54
  Svaka čast Željku za odličnu priču i sjajno predstavljanje Republike Srpske!
  Sramota da niko iz svijeta zvanične politike, lokalne i nacionalne, nije našao za shodno da upriliči mali prijem za uspjeh na polju kulture.
Povezane vijesti
Marko Kusmuk dobitnik nagrade "Golden Osten" Marko Kusmuk dobitnik nagrade "Golden Osten"
Katera nagrađuje: Pošalji račune za struju i osvoji 100 KM Katera nagrađuje: Pošalji račune za struju i osvoji 100 KM
Pismo iz Istočnog Sarajeva Pismo iz Istočnog Sarajeva
Najčitanije
 • Ambasador SAD u BiH u posjeti opštini Istočna Ilidža
  21h 45m
  0
 • Pismeno se oglasili iz JZU „Srbija“ o epidemiji
  1h 37m
  1
 • Osam šampionskih titula džudistima „Famosa“ na prvenstvu Republike Srpske za juniore i starije pionire
  20h 55m
  0
 • Evropa gori u protestima
  20h 25m
  1
 • U selu Osjek žena poginula od strujnog udara
  2h 39m
  0