Зељковић и четири саучесника оптужени да су буџет оштетили за 1,3 милиона КМ

22.09.2022. 14:42
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Републичко јавно тужилаштво подигло је оптужницу против некадашењег директора Института за јавно здравство Републике Српске Бранислава Зељковића, и још четири лица, које терете за злоупотребе при набавкама у периоду пандемије.

Уз Зељковића, у афери "Корона уговори" оптужени су и директори фирми "Проконтрол" из Бањалуке Славко Бојић и "Промединг" из Лакташа Драган Дубравац, те власник Туристичке агенције "Травел фор фан" Саша Марковић, јавили су медији у Српској. Оптужницом је обухваћен и Сани Црљић, бивши директор бањалучке фирме "Синекс лабораторија".

Зељковића оптужница терети да је кршећи процедуре јавних набавки, односно примјењујући преговарачки поступак без објаве обавјештења о јавној набавци и директни споразум, када исти према Закону о јавним набавкама БиХ није могао бити примјењен, за набавку заштитних маски, медицинских одијела и термалних камера од неквалификованих понуђача, по цијенама вишеструко већим од набавних, најгрубље злоупотријебио свој положај и овлаштења директора Института.

У Републичком јавном тужилаштву навели су да је на тај за себе и друге прибавио имовинску корист на штету буџета Српске у износу већем од 1,3 милиона КМ.

Посебно одјељење за сузбијање корупције, организованог и најтежих облика привредног криминала подигло је оптужницу против бившег директора Института за јавно здравство због продуженог кривичног дјела злоупотреба службеног положаја или овлашћења, те кривичних дјела примање мита и несавјестан рад у служби.

Према наводима оптужнице, која броји пет тачака, Зељковића терете да је, кршећи процедуре јавних набавки, односно примјењујући преговарачки поступак без објаве обавјештења о јавној набавци и директни споразум, када исти према Закону о јавним набавкама БиХ није могао бити примијењен, за набавку заштитних маски, медицинских одијела и термалних камера од неквалификованих понуђача, по цијенама вишеструко већим од набавних, најгрубље злоупотријебио свој положај и овлашћења директора Института за јавно здравство Републике Српске, те на тај начин за себе и друга осумњичена лица прибавио имовинску корист на штету буџета Републике Српске.

Бојића терете  за кривична дјела злоупотреба службеног положаја или овлашћења у помагању и злоупотреба у поступку јавне набавке, Црљића за злоупотребу службеног положаја или овлашћења у помагању, Марковића за давање мита и злоупотреба у поступку јавне набавке, а Дубравца због  продуженог  кривичног дјела злоупотреба у поступку јавне набавке.

Из Републичког јавног тужилаштва раније су потврдили да је ријеч о врло сложеном предмету високе корупције.

– Након проведене врло сложене истраге, Тужилаштво је на основу прибављених више од двије хиљаде материјалних доказа, саслушања више од стотину свједока, спровођења форензичких вјештачења мобилних телефона осумњичених и финансијких вјештачења, те бројних других доказа утврдило не само грубо кршење процедура јавних набавки, већ и коруптивне радње Бранислава Зељковића и осталих осумњичених лица, о чему говори и податак да је у односу на набавну, продајна цијена заштитних маски према Институту за јавно здравство увећана за 1.553,49 одсто , медицинских заштитних одијела за 351,38 одсто , а термалних камера  за 198,30 одсто – навели су из Републичког јавног тужилаштва.

Набавком медицинске опреме по вишеструко већим цијенама од набавних, које је у име Института за јавно здравство Републике Српске, проводио по претходном договору са другим осумњиченим лицима, Бранислав Зељковић прибавио је себи противправну имовинску корист у износу од најмање 335.000 КМ, Саши Марковићу и „Травел фор фун“д.о.о  Бањалука у износу од  578.780 , Славку Бојићу и “Процонтрол” д.о.о.Бања Лука у износу од 241.562,50 КМ и Санију Црљићу и „Синекс лабораторија“ д.о.о. Бањалука у износу од 28.700,00 КМ.

Оптужницом је предложено да се од наведених лица одузме имовинска корист прибављена извршењем кривичних дјела, а Зељковићу изрекне и мјера безбједности забрана вршења позива, дјелатности или дужности и то збрана обављања послова директора или послова било којег државног службеника у државним органима, јавним установама, јавним предузећима или било којим другим установама којима је на основу закона или другог прописа донесеног на основу закона повјерено вршење јавних овлашћења у максималном трајању од десет година.

Зељковић је ухапшен 16. септембра прошле године и у притвору је провео пет мјесеци.

Коментари 0
Повезане вијести
Нови заплет на суђењу Зељковићу и осталима Нови заплет на суђењу Зељковићу и осталима
Зељковић и остали крајем маја опет у судници Зељковић и остали крајем маја опет у судници
Потврђена оптужница против Зељковића и саучесника у афери "Корона уговори" Потврђена оптужница против Зељковића и саучесника у афери "Корона уговори"
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    21h 49m
    0
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    12h 47m
    10
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    21h 13m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    19h 28m
    12
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    21h 7m
    0