Жене боље тумаче емотиконе у порукама

16.02.2024. 12:39
0
ИЗВОР: srna.rs

Жене боље и правилније разумију емотиконе на друштвеним мрежама од мушкараца, показује истраживање.

Научници са Универзитета у енглеском Нотингему тестирали су 253 кинеска и 270 британских испитаника у доби од 18 до 84 године, како би истражили да ли фактор пола утиче на тумачење емотикона у порукама.

Учесници истраживања, који су добили 24 емотикона који представљају шест емоција, додјељивали су им одговарајућа осјећања.

Жене су биле склоније да тумаче емотиконе ближе њиховом намијењеном значењу од мушкараца, што указује на потенцијалну везу између способности жена да препознају изразе лица и њихових вјештина тумачења емотикона.

Млађи учесници тестирања надмашили су старије - вјероватно због чешће употребе емотикона.

Британски испитаници на тесту боље су интерпретирали емотиконе од кинеских колега, наговјештавајући културолошке варијације у њиховом кориштењу.

Рут Филик, која је предводила научни тим у истраживању, наглашава потребу за опрезом при преузимању заједничких интерпретација емотикона у порукама.

- Када некоме шаљете поруку са емотиконом не можете само претпоставити да он то види на исти начин као и ви - упозорава Филикова, преноси портал "Њу сајентист".

Коментари 0
Повезане вијести
ЕР Србија одшколовала прву жену на капетанској позицији у историји компаније ЕР Србија одшколовала прву жену на капетанској позицији у историји компаније
Није долазио на посао шест година, открили га кад је требао добити награду Није долазио на посао шест година, открили га кад је требао добити награду
Најинтригантнија Српкиња 19. вијека: Саркине “игре престола” окончао син распикућа Најинтригантнија Српкиња 19. вијека: Саркине “игре престола” окончао син распикућа
Најчитаније
  • Реноом из '84. кренули с Јахорине у Париз, продају километре за Милоша
    6h 24m
    3
  • Дан када је убијен Карађорђе – отац модерне српске државе
    16h 23m
    0
  • Земљотрес у БиХ
    7h 59m
    0
  • Ватрогасци из Хан Пијеска спасили мушкарца палог са литице у провалију
    15h 20m
    0
  • Мајдов: Бог одлучује ко ће да буде најбољи, а ми ћемо да дамо све од себе!
    10h 3m
    9