Зенички рудари ни јутрос ниси сишли у јаме

15.04.2020. 10:26
0
ИЗВОР: Fena

Зенички рудари ни јутрос се нису спустили у два јамска погона Зависног друштва Рудници мрког угља Зеница (РМУЗ), потврдио је Фени предсједник Синдиката РМУЗ Нијаз Вардо.

Рудари су у понедјељак, 13. априла, због одлуке Управе Друштва да им укине одређене накнаде на плату, у послијеподневним сатима напустили радна мјеста у јамским погонима Стара јама и Распоточје.

Такав потез менаџмента предузећа, упркос реализацији одлуке о увећању сатнице на 2,70 КМ, довео је до тога да су плату за мјесец март у просјеку добили умањену за око 200 КМ.

– Ништа се није дешавало, односно није било званичног позива на састанак и договор. Међутим, ја се надам да ће они смоћи снаге те да ће нас данас позвати на разговоре и да ће бити постигнут договор који би нас задовољио. Надам се да ћемо се данас вратити на посао – казао је Вардо.

Предсједник Самосталног синдиката рудника Федерације Босне и Херцеговине Синан Хусић позвао је јуче Управу ЗДРМУЗ да, најкасније данас до 15.00 сати, укине спорну одлуку о накнадама.

Правилник о платама, напомиње Вардо, још није усаглашен па радници и Синдикат сматрају да до тада мора важити стари правилник. Он је подсјетио да су досегли жељену производњу од 49.000 тона мјесечно, а што је, према пројекцијама, довољно и за нормално функционирање тог предузећа у склопу концерна ЈП Електропривреда БиХ.

Директор ЗДРМУЗ јуче је, у изјавама за медије, позивао раднике да се врате на посао, а да спорна питања наставе рјешавати дијалогом, али рудари чекају да на договоре буду позвани службеним, а не путем медија.

Коментари 0
Повезане вијести
Трећина радника у Српској ради за 900 до 1.000 КМ: Савез синдиката тражи нови систем плата Трећина радника у Српској ради за 900 до 1.000 КМ: Савез синдиката тражи нови систем плата
Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу
Функционери заштитили себе од санкција, али не и "обичне" раднике Функционери заштитили себе од санкција, али не и "обичне" раднике
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    4h 37m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    3h 32m
    2
  • Шеховац: Зашто се не изгласава резолуција о геноциду над Србима у Сарајеву?
    20h 54m
    27
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    7h 54m
    0
  • Подијељено 195 пакета за социјално угрожене становнике Источне Илиџе
    22h 40m
    1