Жепа – болна, незацијељена рана (ВИДЕО)

04.06.2023. 14:06
5
ИЗВОР: katera.news

Помен за 45 бораца Војске Републике Српске који су из засједе и мучки убијени од стране муслиманских снага 4. јуна 1992. године уприличен је данас код преуређеног споменика у Жепи.

Чланови породица погинулих бораца, преживјели борци из пакла Жепе, званице и гости присуствовали су парастосу и са запаљеним свијећама које симболизују да су душе погинулих бораца прешле из земаљског у вјечни живот, живот свјетлости и истине.

Поред споменика погинулој браћи поручено је да је Жепа болна рана, незацијељена.

- Рана која још увијек захтијева одговоре на многа питања, а нека од њих још нису постављена. Поменом у Жепи одајемо почаст нашим погинулим борцима, и истовремено шаљемо поруку да одговори на сва питања морају бити дати и да нећемо одустати у тражењу. Прескупа је цијена плаћена на овоме светом мјесту Одговорност појединаца је можда застарила како кажу закони, али истина никада не застарјева – поручили су из Борачке организације Пале.

Подсјетили су да се Пале  увијек помињу као родно мјесто Републике Српске, мјесто на ком је идеја о слободи и јединству Срба у Босни и Херцеговини нашла своје уточиште.

- То уточиште, та колијевка Републике Српске, стоји на темељима овдје положеним. Темељима дубоким као сјећање које нас сваке године окупља, темељима чврстим као ријешеност Србина да остане свој на своме – рекли су из ове Борачке организације.

На спомен-обиљежје код Жепе вијенце су положили изасланик српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић, градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић, народни посланик Ацо Станишић, представник Министарства рада и борачко-инвалидске заштите, делегације општина и борачких организација Пале, Источни Стари Град и Хан Пијесак, Борачке организације „Илиџански борац“.

Вијенце су, између осталих, положиле и делегација Трећег пјешадијског Република Српска пука Оружаних снага БиХ, осталих организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата и Полицијске управе Источно Сарајево.

Коментари 5
  • Generic placeholder image
    Učeshik 04.06.2023. 22:39
    Naredbu je potpisao Milovanović, ali tu ima još dosta igrača, od sitnog vođe puta nekog šumama do samog vrha.
  • Generic placeholder image
    Goran 04.06.2023. 21:47
    Znaju mnogi ko je odveo ljude u cistu smrt,iako su bili upozoreni da ima zasjeda,Bog da im dusu prosti,moglo je ovo da se ne desi
  • Generic placeholder image
    Krle 04.06.2023. 19:47
    Godinama se vrti ista priča kao mantra,da je zadatak bio da se opkoljenim vojnicima JNA na repetitoru dopremi hrana i voda. Ako je to bio zadatak za njegovo izvršenje blo je dovoljno angažovati jedan kamion sa hranom i vodom, uz vozača još dva covjeka za istovar pomoći. Glavno pitanje svih pitanja i enigmi je koje naredio i pokrenuo veliku kolonu više civila nego vojnika u tu navodnu akciju dostave hrane, a ispala je velika klanica i nepotrebno stradanje 45 ljudi. Istina mora izaći na vidjelo, koji je to "strateg" tako naredio i smislio da pošalje ljude u postavljenu zasjedu i da se doživi takav maskar neviđen u ratu. Bez ispaljenog metka toliko stradanje.
  • Generic placeholder image
    Citalac 04.06.2023. 18:26
    Nema zaborava niti prastanja, nego kao i za ostala stratista Srpskog zivlja samo pamti pa v...i
  • Generic placeholder image
    Mirjana 04.06.2023. 16:22
    Bog dusu da vam prosti nebeski andjeli i laka vam zemlja crna .
Повезане вијести
Програм обиљежавања Дана српског јединства, слободе и националне заставе у Палама Програм обиљежавања Дана српског јединства, слободе и националне заставе у Палама
На Палама обиљежена 31 година од страдања 14 бораца чете „Петар Пандуревић“ На Палама обиљежена 31 година од страдања 14 бораца чете „Петар Пандуревић“
У недјељу помен за погинуле борце у Жепи У недјељу помен за погинуле борце у Жепи
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    4h 3m
    0
  • Трудница теже повријеђена након напада пса луталице
    21h 46m
    0
  • Приказан филм о одбрани Српске Илиџе
    16h 3m
    5
  • Поште Српске привремено затвориле испоставу у шалтер сали Општине Источна Илиџа
    23h 1m
    0
  • Јуначки синови Српске Илиџе одбранили своја огњишта (ФОТО)
    23h 37m
    0