Žepa – bolna, nezacijeljena rana (VIDEO)

04.06.2023. 14:06
5
IZVOR: katera.news

Pomen za 45 boraca Vojske Republike Srpske koji su iz zasjede i mučki ubijeni od strane muslimanskih snaga 4. juna 1992. godine upriličen je danas kod preuređenog spomenika u Žepi.

Članovi porodica poginulih boraca, preživjeli borci iz pakla Žepe, zvanice i gosti prisustvovali su parastosu i sa zapaljenim svijećama koje simbolizuju da su duše poginulih boraca prešle iz zemaljskog u vječni život, život svjetlosti i istine.

Pored spomenika poginuloj braći poručeno je da je Žepa bolna rana, nezacijeljena.

- Rana koja još uvijek zahtijeva odgovore na mnoga pitanja, a neka od njih još nisu postavljena. Pomenom u Žepi odajemo počast našim poginulim borcima, i istovremeno šaljemo poruku da odgovori na sva pitanja moraju biti dati i da nećemo odustati u traženju. Preskupa je cijena plaćena na ovome svetom mjestu Odgovornost pojedinaca je možda zastarila kako kažu zakoni, ali istina nikada ne zastarjeva – poručili su iz Boračke organizacije Pale.

Podsjetili su da se Pale  uvijek pominju kao rodno mjesto Republike Srpske, mjesto na kom je ideja o slobodi i jedinstvu Srba u Bosni i Hercegovini našla svoje utočište.

- To utočište, ta kolijevka Republike Srpske, stoji na temeljima ovdje položenim. Temeljima dubokim kao sjećanje koje nas svake godine okuplja, temeljima čvrstim kao riješenost Srbina da ostane svoj na svome – rekli su iz ove Boračke organizacije.

Na spomen-obilježje kod Žepe vijence su položili izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Boško Tomić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić, narodni poslanik Aco Stanišić, predstavnik Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite, delegacije opština i boračkih organizacija Pale, Istočni Stari Grad i Han Pijesak, Boračke organizacije „Ilidžanski borac“.

Vijence su, između ostalih, položile i delegacija Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH, ostalih organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata i Policijske uprave Istočno Sarajevo.

Komentari 5
 • Generic placeholder image
  Učeshik 04.06.2023. 22:39
  Naredbu je potpisao Milovanović, ali tu ima još dosta igrača, od sitnog vođe puta nekog šumama do samog vrha.
 • Generic placeholder image
  Goran 04.06.2023. 21:47
  Znaju mnogi ko je odveo ljude u cistu smrt,iako su bili upozoreni da ima zasjeda,Bog da im dusu prosti,moglo je ovo da se ne desi
 • Generic placeholder image
  Krle 04.06.2023. 19:47
  Godinama se vrti ista priča kao mantra,da je zadatak bio da se opkoljenim vojnicima JNA na repetitoru dopremi hrana i voda. Ako je to bio zadatak za njegovo izvršenje blo je dovoljno angažovati jedan kamion sa hranom i vodom, uz vozača još dva covjeka za istovar pomoći. Glavno pitanje svih pitanja i enigmi je koje naredio i pokrenuo veliku kolonu više civila nego vojnika u tu navodnu akciju dostave hrane, a ispala je velika klanica i nepotrebno stradanje 45 ljudi. Istina mora izaći na vidjelo, koji je to "strateg" tako naredio i smislio da pošalje ljude u postavljenu zasjedu i da se doživi takav maskar neviđen u ratu. Bez ispaljenog metka toliko stradanje.
 • Generic placeholder image
  Citalac 04.06.2023. 18:26
  Nema zaborava niti prastanja, nego kao i za ostala stratista Srpskog zivlja samo pamti pa v...i
 • Generic placeholder image
  Mirjana 04.06.2023. 16:22
  Bog dusu da vam prosti nebeski andjeli i laka vam zemlja crna .
Povezane vijesti
Žepa – bolna, nezacijeljena rana (VIDEO) Žepa – bolna, nezacijeljena rana (VIDEO)
Danas obilježavanje 32 godine od pogibije srpskih boraca kod Žepe Danas obilježavanje 32 godine od pogibije srpskih boraca kod Žepe
Žepa – bolna, nezacijeljena rana Žepa – bolna, nezacijeljena rana
Najčitanije
 • Pukao ringišpil u Palama
  9h 33m
  1
 • Jednogodišnjak u kritičnom stanju nakon nezgode na zip-lajnu
  22h 12m
  1
 • U zaključanom stanu pronađena mrtva braća
  13h 40m
  0
 • Registrovana kozja kuga, uništeno oko 2.500 životinja
  11h 39m
  0
 • Kako sam zaboravio rođeno dijete: Potresna priča oca čiji je sin umro u kolima
  20h 6m
  0