Злочини против Срба у логору Челебићи

31.05.2022. 09:25
0
ИЗВОР: srna.rs

Српски цивили /мушкарци, жене и дјеца/, затворени претходно у Брадини, одведени су 1. јуна 1992. године у логор у Челебиће, који су држали припадници снага лојалних муслиманском ратном лидеру Алији Изетбеговићу.

Логор Челебићи био је сабирни логор у којем су мучени и убијани Срби са подручја општине Коњиц и околине. Међународни Црвени крст регистровао је више од 400 лица која су на разне начине страдала у овом логору.

Комплекс Челебићи налази се на око 5,5 киометара од Коњица и заузима око 50.000 метара квадратних.

Комплекс је користила ЈНА за смјештај течних горива. Осим барака и хангара, у комплексу се налазио и велики број подземних тунела и шахтова.

Јединице Територијалне одбране /ТО/ Коњиц и ХВО-а заузеле су војни комплекс у априлу 1992. године.

Током маја исте године ТО Коњиц, у чијем саставу су углавном били припадници муслиманских формација, ХВО-а и локални припадници МУП-а, заједнички су напали неколико села у којима су Срби чинили већину становништва.

Њихова прва мета било је Доње Село, које су заузели 20. маја. Након тога напали су Виниште, Цериће и Бјеловчину. Будрига је нападнута 25. и 26. маја.

Током ових војних операција заробљен је велики број Срба. Већи дио њих је пребачен у бараке комплекса Челебићи, док је мањи дио завршио у спортској дворани "Мусала" у Коњицу.

Затвореници су били подвргнути мучењима и ликвидацијама, али за овај логор, као ни за многе друге логоре које су отварале јединице лојалне ратној влади у Сарајеву, нико из муслиманског политичког и војног врха није одговарао.

Коментари 0
Повезане вијести
Изграђени конаци монашке келије на Челебићима Изграђени конаци монашке келије на Челебићима
Прослављена крсна слава Цркве Успења Пресвете Богородице у Челебићима Прослављена крсна слава Цркве Успења Пресвете Богородице у Челебићима
Црква у Челебићима прославља крсну славу Црква у Челебићима прославља крсну славу
Најчитаније
 • Косовски новомученик отац Харитон
  22h 24m
  1
 • Одржан Сабор изворног пјевања
  12h 10m
  0
 • Преминуо млади голман репрезентације Црне Горе
  18h 31m
  0
 • Служен парастос за погинуле борце из Касиндола (ФОТО)
  20h 14m
  2
 • Шеховац: Хелез својим изјавама жели добити више гласова на локалним изборима
  18h 19m
  17