Zločini protiv Srba u logoru Čelebići

31.05.2022. 09:25
0
IZVOR: srna.rs

Srpski civili /muškarci, žene i djeca/, zatvoreni prethodno u Bradini, odvedeni su 1. juna 1992. godine u logor u Čelebiće, koji su držali pripadnici snaga lojalnih muslimanskom ratnom lideru Aliji Izetbegoviću.

Logor Čelebići bio je sabirni logor u kojem su mučeni i ubijani Srbi sa područja opštine Konjic i okoline. Međunarodni Crveni krst registrovao je više od 400 lica koja su na razne načine stradala u ovom logoru.

Kompleks Čelebići nalazi se na oko 5,5 kiometara od Konjica i zauzima oko 50.000 metara kvadratnih.

Kompleks je koristila JNA za smještaj tečnih goriva. Osim baraka i hangara, u kompleksu se nalazio i veliki broj podzemnih tunela i šahtova.

Jedinice Teritorijalne odbrane /TO/ Konjic i HVO-a zauzele su vojni kompleks u aprilu 1992. godine.

Tokom maja iste godine TO Konjic, u čijem sastavu su uglavnom bili pripadnici muslimanskih formacija, HVO-a i lokalni pripadnici MUP-a, zajednički su napali nekoliko sela u kojima su Srbi činili većinu stanovništva.

Njihova prva meta bilo je Donje Selo, koje su zauzeli 20. maja. Nakon toga napali su Vinište, Ceriće i Bjelovčinu. Budriga je napadnuta 25. i 26. maja.

Tokom ovih vojnih operacija zarobljen je veliki broj Srba. Veći dio njih je prebačen u barake kompleksa Čelebići, dok je manji dio završio u sportskoj dvorani "Musala" u Konjicu.

Zatvorenici su bili podvrgnuti mučenjima i likvidacijama, ali za ovaj logor, kao ni za mnoge druge logore koje su otvarale jedinice lojalne ratnoj vladi u Sarajevu, niko iz muslimanskog političkog i vojnog vrha nije odgovarao.

Komentari 0
Povezane vijesti
Proslavljena krsna slava Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Čelebićima Proslavljena krsna slava Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Čelebićima
Crkva u Čelebićima proslavlja krsnu slavu Crkva u Čelebićima proslavlja krsnu slavu
Guslari pomogli gradnju manastirske kelije na Čelebićima Guslari pomogli gradnju manastirske kelije na Čelebićima
Najčitanije
  • Poziv babice jedan od najljepših, najhumanijih i najodgovornijih poziva
    20h 17m
    6
  • U saobraćajnoj nesreći poginulo dijete
    2h 18m
    0
  • Sahrana popa Žuće u porti Hrama Svetog velikomučenika Georgija u Miljevićima
    4h 58m
    1
  • U rijeci Bojani pronađeno tijelo još jedne djevojčice
    16h 47m
    0
  • Uhapšen Paljanin zbog sumnje da je nanio tjelesne povrede sugrađaninu
    1h 51m
    0