Знање ученика у БиХ на ниским гранама

01.07.2021. 11:37
1
ИЗВОР: nezavisne.com

Настава на даљину усљед ковида утицаће на додатни пад квалитета наставе у свим дијеловима БиХ, који је већ одраније у опадању, закључак је у студији Свјетске банке која нам је достављена из њихове канцеларије у Сарајеву, а коју је финансирала ЕУ.

Како су навели, БиХ се одраније суочава с проблемима лошег квалитета наставе, великим бројем наставника и неадекватном структуром наставног кадра, неадекватним знањима ученика у основним школама, који се, како је истакнуто, онда негативно одражавају на даље школовање.

Што се тиче самог квалитета наставе, у Свјетској банци кажу да је прогресивна неефикасност образовних система у БиХ основна препрека за унапређење исхода учења.

- Резултати посљедњег круга ТИМСС 2019 тестирања везаних за постигнућа у математици и природним наукама показују да 60 процената ученика у БиХ не успијева достићи или прећи основни ниво знања. Овај проценат је много већи него у многим другим упоредивим земљама Европе и централне Азије, а такође је виши од међународне средње вриједности од 29 процената - упозорено је у овој студији.

Они наглашавају да чак 22 процента ученика не успијева достићи ни основни ниво знања из природних наука, а 34 процента ученика успијева достићи основни ниво знања као своје највеће постигнуће, што укупно чини 56 процената свих ученика у земљи.

- У овом смислу БиХ се знатно разликује од Бугарске, Србије и Хрватске, гдје релативно мали број ученика нема ни основни ниво знања - наведено је.

Као један од основних разлога за овако лоше стање у основном образовању у БиХ, за које у Свјетској банци истичу да се једнако односи на оба ентитета, је превелик број наставника у односу на број ученика.

- У протеклим годинама је, упркос смањењу броја уписаних ученика и учињеним напорима ка смањењу броја основних и средњих школа, дошло до повећања броја наставника и у Републици Српској и у ФБиХ. Као посљедица тога садашњи омјер ученик - наставник и просјечна величина одјељења су испод међународних стандарда за све нивое предуниверзитетског образовања, а нарочито за основно образовање - нагласили су.

Што је још горе, како се може прочитати из студије, смањење омјера није резултирало повећањем обухвата предшколског образовања, а стопа уписа у предшколске установе је изузетно ниска и једва достиже 15 процената.

- Ово је далеко испод стопа уписа у предшколском образовању које су забиљежене у сусједним земљама регије. На примјер, ова стопа прелази 60 процената у Хрватској и Србији - истичу.

Упозорено је да ова стопа на нивоу ЕУ износи 95 одсто за дјецу узраста између четири и шест година, из чега се додатно може видјети колико је ситуација у БиХ лоша.

Уз то, како је наглашено, расподјела средстава у образовном сектору је неефикасна и неравномјерна, уз несразмјерно велика издвајања за запослене, што оставља мало простора за улагање у квалитет образовних услуга.

- Огроман дио ресурса одлази на плате запослених, уз велики удио ненаставног особља у школама. Анализа такође указује да су и друга улагања од значаја за процес учења и заинтересираност ученика потенцијално недовољна. Наставничке плате су веће од просјечних плата у приватном сектору, а једнаке платама у јавном сектору у БиХ, што наставничку професију чини привлачном за појединце. Међутим, наставничке плате нису везане за учинак, нити се учинак систематски мјери. То указује на потребу да се испитају подстицаји и функционално организовање образовног сектора који утичу на квалитет и ефективност радне снаге - подвукли су стручњаци Свјетске банке.

Они су подсјетили на посљедње резултате ПИСА тестирања, који откривају да је више од половине 15-годишњака показало ниво знања испод основног, што указује да недостаци у учењу који се појављују у раној доби остају присутни и у даљем школовању.

Емануел Салинас, досадашњи шеф Канцеларије Свјетске банке у БиХ, за "Независне" је рекао да БиХ не смије потцијенити значај људског капитала за развој земље.

- Нажалост, земља рапидно губи свој људски капитал с обзиром на то да становници, нарочито млади, одлазе из земље у потрази за бољим приликама на другим мјестима, али чак и за оне који остају недостаци у образовању и здравству значе да ће скоро половина продуктивности током њиховог животног вијека бити изгубљена - рекао нам је он.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Драга 01.07.2021. 12:37
    Шеф Канцеларије Свјетске банке прича о образовању. Ко је овдје ЛУД!
    О овој теми се да причати из више углова, али БиХ је стварно отишла у лудило када овакви кроје капе.
    Истина је да је образовање уништено: предају наставници са сумњивим дипломама Брчко - универзитет са којег је највише запослено управо на предметима математика и физика, направите ревизију диплома па ћете видјети резултат.
Повезане вијести
Смањен кадар у средњим школама у Српској Смањен кадар у средњим школама у Српској
Четири малољетника ухапшена након проналаска пиштоља код ученика у Градишци Четири малољетника ухапшена након проналаска пиштоља код ученика у Градишци
Ученик у школу донио оквир од пиштоља, полиција истражује случај Ученик у школу донио оквир од пиштоља, полиција истражује случај
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    22h 43m
    0
  • Крађа у Палама
    21h 1m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    17h 28m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    20h 16m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    13h 37m
    0