ЖОК "Славија" обиљежава 20 година постојања

21.12.2021. 22:53
0
ИЗВОР: sportdc.net

ЖОК Славија основан је 2001. године са првобитним именом Средњошколац. Клуб је под овим називом радио годину дана, а онда се укључио у Спортско друштво "Славија".

Један од оснивача клуба и тренер који је у Славији провео 17 година је Јовица Тошић, који иза себе има богату спортску каријеру.

Играо је фудбал, одбојку, био је пријератни члан атлетске репрезентације БиХ, а као тренер радио је у фудбалу, кошарци, скијању. Најдужи тренерски стаж има у одбојци.

Јовица Тошић, који је до одласка у пензију био професор на Факултету физичке културе Универзитета у Источном Сарајеву евоцирао је успомене на Славијиних 20 година.

- Ја сам почео да се бавим одбојком са дјецом у мојој школи "Бранко Радичевић" на Илиџи, гдје сам радио. Тамо сам формирао клуб, заједно са пријатељима, професорима. Преласком на ове просторице заједно са директором Гимназије Вујицом Скулићем сам се договорио да поново кренемо са одбојком, пошто је један број дјевојака из Игмана прешао у тадашње Српско Сарајево, један дио је отишао по свијету и користећи те дјевојке покушали смо да формирамо клуб и 2001. године смо, створивши се услови отварањем балон сале, кренули са радом. Те године су се углавном гимназијалке укључивале у рад и одатле и назив Средњошколац. Брзо смо окупили стотињак дјевојака- каже за портал "SportDC" Јовица Тошић.

Врло брзо Славија је формирала такмичарску селекцију и у почетку је наступала у Другој лиги Републике Српске.

Тошић истиче да је у једном периоду, због неслагања са клупском управом отишао из Славије на три године, а са њим је клуб напустило и 12 играчица првог тима.

- Вратио сам се на позив неких чланова управе. Тада смо кренули на ново да правимо екипу. Када сам се вратио било је шест сениорки и шестеро дјеце које је тренирало, да би данас видјели имамо преко 160 дјевојчица. Нажалост, немамо пуно сениорки. Вријеме је такво да смо дошли у ситуацију да имамо пуно дјеце, а да та дјеца се врло брзо задовоље и прекидају са радом са 16,17 година, ко догура до 18 тај је добар - каже Тошић.

Славија је убрзо ушла у Прву лигу Републике Српске, а једну сезону одиграла је и у Премијер лиги БиХ.

Клуб је од оснивања базиран на домаћим играчицама, а ограничен буџет није омогућио адекватна појачања за Премијер лигу.

- Екипа Славије је почела у тој Другој лиги, па смо дошли све до Премијер лиге, то је било 2013. године. Нажалост, средства нам нису дозвољавала да доведемо двије можда квалитетне играчице које би правиле превагу у неким утакмицама и омогућиле да опстану. Са нашим кадром ишли смо, па како год буде - истиче Тошић.

Након испадања из Премијер лиге БиХ, Славија је стандардни члан Прве лиге Републике Српске.

- Настављамо отада па до данас у Првој лиги. У посљедње двије године имамо доста проблема, баш из тог разлога што сам навео, да дјеца рано напуштају одбојку, спорт уопште, поготово женска дјеца. Дошли смо у ситуацију да се боримо за опстанак, двије године успијевамо да опстанемо. Надам се и да ћемо ове сезоне, у којој славимо ево 20 година постојања, мада нам тренутно ситуација није дозволила да то обиљежимо на прави начин, опстати - каже Тошић.

У наставку послушајмо шта су рекле младе одбојкашице Славије.

- Поред пионира у свом годишту, у селекцији сам кадета, такође и сениора. Поред либера играм и на позицији примача. Почела сам тренирати са осам година и мислим да ћу у наредном периоду остварити добре успјехе - рекла је за портал "SportDC" Кристина Ћускић.

- Тренирам од девете године, сада имам четрнаест. Тренирам стално. Поред пионирки, играм и у кадетима. Примамљује ме одбојка јер је све тимски рад, дјевојке су сложне и све је супер . рекла је Андреа Продановић.

- Тренирам одбојку већ пар година. Играм за кадете, а учествујем и у тренизима сениора. Крећемо кадетско првенство и потрудићемо се да остваримо добре резултате и прођемо даље - рекла је Ана Клепић.

Поред Јовице Тошића у клубу као тренери раде Мирослав Лучић магистар физичке културе, Славица Говедарица професор физичке културе и бивша играчица Кристина Вуца, професор српског језика.

 

Пише: Недељко Лубура

Коментари 0
Повезане вијести
Премијера документарног филма "Прича поносног пука" Премијера документарног филма "Прича поносног пука"
Сезона гријања у Источном Новом Сарајеву продужена због ниских температура Сезона гријања у Источном Новом Сарајеву продужена због ниских температура
Кошаркаши „Славије“ у суботу дочекују „Спартак“ из Приједора Кошаркаши „Славије“ у суботу дочекују „Спартак“ из Приједора
Најчитаније
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    17h 59m
    0
  • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
    21h 23m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    16h 52m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    8h 29m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    8h 10m
    0