Звечан: Повријеђено неколико десетина Срба, младић теже рањен из "калашњикова"

29.05.2023. 20:18
0
ИЗВОР: srna.rs/kossev.info

Вучић позвао Србе на Косову да не улазе у сукоб са НАТО-ом

Српски предсједник Александар Вучић у ванредном обраћању медијима, позвао је Србе на Косову да „не улазе у сукоб са НАТО-ом“.

- Запуца ли албански окупатор, ситуација ће бити потпуно другачија. То сам рекао и НАТО-у - поручио је он.

КФОР: Више од 20 припадника КФОР-а повређено, „ничим изазвани напад“

Око 25 припадника мултинационалног контингента КФОР-а рањено је током, како су навели из ове мисије, „обуздавања демонстраната“ који су протестовали у општини Звечан.

- У супротстављању најактивнијим рубовима масе, неколико војника италијанског и мађарског контингента КФОР-а било је предмет ничим изазваних напада и задобило трауматичне ране са преломима и опекотинама усљед експлозије запаљивих предмета - навели су из ове мисије.

Тврде да су они хитно збринути од стране медицинских јединица КФОР-а, те да су тренутно под надзором медицинског особља које процјењује њихово стање.

Командант Мисије КФОР-а, генерал дивизије Анђело Микеле Ристућа, како наводе из ове мисије, лично прати развој ситуације и „изражава саосјећање са мушкарцима и женама мисије који су повријеђени током сукоба“.

Он тврди да су „ничим изазвани напади“ на јединице НАТО неприхватљиви и да ће КФОР наставити да непристрасно испуњава свој мандат.

Елек: 52 особе затражиле помоћ у КБЦ КМ, међу њима и Драгиша Миловић, један пацијент животно угрожен

- Током данашњих немира у Звечану изазваних од стране припадника КФОР-а и Косовске полиције 52 суграђана потражиили су помоћ у Клиничко болничком центру у Косовској Митровици - саопштио је директор ове здравствене институције др Златан Елек.

Међу њима, како је прецизирао, је и љекар овог КБЦ-а Драгиша Миловић иначе бивши градоначелник општине Звечан. Повријеђен је и мушкарац Ч.С.

- Они су задобили контузионе повреде у предјелу грудог коша, руку, ногу. Ч.С. је имао и повреду од гумених метака у предијелу лијевог слабинског предјела - каже Елек.

Завршена је и хируршка интервенција код још једног тешко повријеђеног пацијента који је и животно угрожен.

- Љекари се боре за његов живот у јединици интензивне нјеге. Он има двије прострелне ране, једну у предјелу лијеве половине карлице, а другу у предјелу кажипрста лијеве руке - прецизира директор КБЦ-а.

Теодосије у цркви у Звечану служио молебан за мир

У цркви Светог Ђорђа у Звечану, која се налази на само неколико дестина метара од општинске зграде у овом граду гдје је данас избио жестоки сукоб између Срба и припадника КФОР-а, владика рашко призренски Теодосије служио је молебан за мир.

У свом обраћању и молитви изразио је дубоку тугу због повреда задобијених током данашњег протеста.

„Посебно од 11 италијанских војника, од којих су тројица тешко повређена“.

Поменуо је и повреде које је задобило окупљено српско становништво испред зграде општине у Звечану.

Владика је подсјетио да је један младић у критичном стању и да је хоспитализован.

У овој се цркви помолио за оздрављење свих њих и за поновно успостављање мира и реда.

Нагласио је да се сви проблеми „морају решавати мирним путем“.

Збринуто педесетак повријеђених Срба, младић рањен из аутоматског оружја

Директор Болнице у сјеверном дијелу Косовске Митровице Златан Елек рекао је да је у овој здравственој установи збринуто педесетак Срба који су данас повријеђен у Звечану, као и младић који је задобио прострелне ране у предјелу појаса.

Елек је рекао Срни да је рањени младић тренутно на операционом столу и да има теже повреде нанијете из аутоматског оружја.

- Остали пацијенти довезени из Звечана су лакше повријеђени - рекао је Елек.

Из КФОР-а Срни је речено да је неколико припадника КФОР-а и десетак припадника РОСУ јединице задобило повреде нанијете чврстим предметима.

Припадници РОСУ јединице и КФОР-а бацили су шок бомбе и сузавац на Србе у општини Звечан како би их удаљили од зграде општине и из центра града.

Више десетина лица повријеђено је у општини Звечан када су припадници РОСУ јединице и КФоОР-а бацили шок бомбе и сузавац како би окупљене Србе што више удаљили од зграде општине и из центра града. Срби су узвратили каменицама, флашама и другим предметима.

Коментари 0
Повезане вијести
Затворена гласачка мјеста на сјеверу КиМ: Изузетно ниска излазност Затворена гласачка мјеста на сјеверу КиМ: Изузетно ниска излазност
Кфор демантовао: Српски војници нису уперили оружје у цивиле на КиМ Кфор демантовао: Српски војници нису уперили оружје у цивиле на КиМ
На Косову 4.353 војника, највише из Италије На Косову 4.353 војника, највише из Италије
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    11h 35m
    0
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    10h 59m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    9h 14m
    12
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    2h 33m
    6
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    10h 53m
    0