Zvečan: Povrijeđeno nekoliko desetina Srba, mladić teže ranjen iz "kalašnjikova"

29.05.2023. 20:18
0
IZVOR: srna.rs/kossev.info

Vučić pozvao Srbe na Kosovu da ne ulaze u sukob sa NATO-om

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić u vanrednom obraćanju medijima, pozvao je Srbe na Kosovu da „ne ulaze u sukob sa NATO-om“.

- Zapuca li albanski okupator, situacija će biti potpuno drugačija. To sam rekao i NATO-u - poručio je on.

KFOR: Više od 20 pripadnika KFOR-a povređeno, „ničim izazvani napad“

Oko 25 pripadnika multinacionalnog kontingenta KFOR-a ranjeno je tokom, kako su naveli iz ove misije, „obuzdavanja demonstranata“ koji su protestovali u opštini Zvečan.

- U suprotstavljanju najaktivnijim rubovima mase, nekoliko vojnika italijanskog i mađarskog kontingenta KFOR-a bilo je predmet ničim izazvanih napada i zadobilo traumatične rane sa prelomima i opekotinama usljed eksplozije zapaljivih predmeta - naveli su iz ove misije.

Tvrde da su oni hitno zbrinuti od strane medicinskih jedinica KFOR-a, te da su trenutno pod nadzorom medicinskog osoblja koje procjenjuje njihovo stanje.

Komandant Misije KFOR-a, general divizije Anđelo Mikele Ristuća, kako navode iz ove misije, lično prati razvoj situacije i „izražava saosjećanje sa muškarcima i ženama misije koji su povrijeđeni tokom sukoba“.

On tvrdi da su „ničim izazvani napadi“ na jedinice NATO neprihvatljivi i da će KFOR nastaviti da nepristrasno ispunjava svoj mandat.

Elek: 52 osobe zatražile pomoć u KBC KM, među njima i Dragiša Milović, jedan pacijent životno ugrožen

- Tokom današnjih nemira u Zvečanu izazvanih od strane pripadnika KFOR-a i Kosovske policije 52 sugrađana potražiili su pomoć u Kliničko bolničkom centru u Kosovskoj Mitrovici - saopštio je direktor ove zdravstvene institucije dr Zlatan Elek.

Među njima, kako je precizirao, je i ljekar ovog KBC-a Dragiša Milović inače bivši gradonačelnik opštine Zvečan. Povrijeđen je i muškarac Č.S.

- Oni su zadobili kontuzione povrede u predjelu grudog koša, ruku, nogu. Č.S. je imao i povredu od gumenih metaka u predijelu lijevog slabinskog predjela - kaže Elek.

Završena je i hirurška intervencija kod još jednog teško povrijeđenog pacijenta koji je i životno ugrožen.

- Ljekari se bore za njegov život u jedinici intenzivne njege. On ima dvije prostrelne rane, jednu u predjelu lijeve polovine karlice, a drugu u predjelu kažiprsta lijeve ruke - precizira direktor KBC-a.

Teodosije u crkvi u Zvečanu služio moleban za mir

U crkvi Svetog Đorđa u Zvečanu, koja se nalazi na samo nekoliko destina metara od opštinske zgrade u ovom gradu gdje je danas izbio žestoki sukob između Srba i pripadnika KFOR-a, vladika raško prizrenski Teodosije služio je moleban za mir.

U svom obraćanju i molitvi izrazio je duboku tugu zbog povreda zadobijenih tokom današnjeg protesta.

„Posebno od 11 italijanskih vojnika, od kojih su trojica teško povređena“.

Pomenuo je i povrede koje je zadobilo okupljeno srpsko stanovništvo ispred zgrade opštine u Zvečanu.

Vladika je podsjetio da je jedan mladić u kritičnom stanju i da je hospitalizovan.

U ovoj se crkvi pomolio za ozdravljenje svih njih i za ponovno uspostavljanje mira i reda.

Naglasio je da se svi problemi „moraju rešavati mirnim putem“.

Zbrinuto pedesetak povrijeđenih Srba, mladić ranjen iz automatskog oružja

Direktor Bolnice u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice Zlatan Elek rekao je da je u ovoj zdravstvenoj ustanovi zbrinuto pedesetak Srba koji su danas povrijeđen u Zvečanu, kao i mladić koji je zadobio prostrelne rane u predjelu pojasa.

Elek je rekao Srni da je ranjeni mladić trenutno na operacionom stolu i da ima teže povrede nanijete iz automatskog oružja.

- Ostali pacijenti dovezeni iz Zvečana su lakše povrijeđeni - rekao je Elek.

Iz KFOR-a Srni je rečeno da je nekoliko pripadnika KFOR-a i desetak pripadnika ROSU jedinice zadobilo povrede nanijete čvrstim predmetima.

Pripadnici ROSU jedinice i KFOR-a bacili su šok bombe i suzavac na Srbe u opštini Zvečan kako bi ih udaljili od zgrade opštine i iz centra grada.

Više desetina lica povrijeđeno je u opštini Zvečan kada su pripadnici ROSU jedinice i KFoOR-a bacili šok bombe i suzavac kako bi okupljene Srbe što više udaljili od zgrade opštine i iz centra grada. Srbi su uzvratili kamenicama, flašama i drugim predmetima.

Komentari 0
Povezane vijesti
Zatvorena glasačka mjesta na sjeveru KiM: Izuzetno niska izlaznost Zatvorena glasačka mjesta na sjeveru KiM: Izuzetno niska izlaznost
Kfor demantovao: Srpski vojnici nisu uperili oružje u civile na KiM Kfor demantovao: Srpski vojnici nisu uperili oružje u civile na KiM
Na Kosovu 4.353 vojnika, najviše iz Italije Na Kosovu 4.353 vojnika, najviše iz Italije
Najčitanije
  • Istočna Ilidža: Radnik firme pronevjerio veću količinu novca
    17h 53m
    0
  • Pale: Uzeo motocikl, nije dostavio rezanu građu u zamjenu
    18h 0m
    3
  • Vlasnik firme iz Novog Sada doveo zaposlene u rodno Nevesinje
    14h 42m
    0
  • Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom
    9h 20m
    0
  • Kandidat za gradonačelnika ubijen na predizbornom skupu!
    9h 52m
    0