Звонар има 99 година, чува овце и предводи најдуже литије

26.02.2020. 20:50
0
ИЗВОР: Sputnjik

Старина Новак Марковић из Брезојевице, општина Плав, има 99 година. Осим тога што и даље ради - чува око 30 оваца и двије краве, звонар је манастира Свете Тројице, али и предводник литија за одбрану светиња у Црној Гори.

Када је новинар Спутњика телефоном позвао дом Марковића, Новак није био код куће - имао је посла. Слушалицу је подигао син Драгомир који иде на сваку литију која се организује у општини Плав.

Његов отац не посјећује баш сваку, али углавном иде на оне дуже - у посљедњој је препјешачио око 30 километара. То је било 23. фебруара, када је заједно са барјактаром Гојком Јокићем (72), предводио је литију из Мурина према Андријевици.

Како Драгомир каже, мјештани Брезојевице забринути су због новог закона, јер у том мјесту постоји манастир Свете Тројице који потиче из 13. вијека.

- Угрожени смо. Закон чува имовину других вјера, једино нама православцима би да узму. То значи да Закон није исти за све вјере. Муслимани и католици имају уговор с државом, а нама могу да одузимају - каже Марковић.

Како свједочи, мјештани немају повјерење у власт и вјерују да ће продати црквену имовину.

- Све што су радили, радили су против народа. Против православног, односно српског народа. Код нас Васојевића Србин и Црногорац - то је исто, али сада су се појавили неки нови Црногорци - сматра Марковић.

Драгомир тврди да ће његов отац, фамилија, он и сви православни мјештани Плава, који чине око 30 одсто тамошњег становништва, наставити да редовно иду на литије. Окупи их се око 3.000.

За оца није сигуран, али, како каже, он ће сигурно ићи на подгоричку литију у суботу 29. фебруара.

Новак Марковић је цијели живот провео у Брезојевици. Био је пољопривредник, радио је у шумском предузећу. Има осморо дјеце - седам синова и кћерку, унуке и праунуке. Његова породица припада племену Васојевића. Сваке недјеље и сваког празника одлази у манастир Свете Тројице одакле се због његове руке звоно надалеко оглашава.

Коментари 0
Повезане вијести
Светосавске литије у Сарајеву (ФОТО) Светосавске литије у Сарајеву (ФОТО)
Много малих литија слива се у велики сабор у Подгорици Много малих литија слива се у велики сабор у Подгорици
Покушали да отму заставу од учесника у ауто-литији Покушали да отму заставу од учесника у ауто-литији
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    20h 2m
    0
  • Десанка Максимовић: Књижевна вила пјесникиња душе
    21h 35m
    0
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    18h 1m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    20h 14m
    0
  • Партизан мијења име!
    10h 43m
    3