Једна од највећих побједа српске војске: 105 година од Церске битке

19.08.2019. 08:42
0
ИЗВОР: РТРС

Данас се навршава 105 година од Церске битке, једне од најзначајнијих и највећих побједа српске војске у Првом свјетском рату и прве побједе савезничке војске.

Српска војска је преко Дрине одбацила надмоћнију аустроугарску војску, која је у августу 1914. године доживјела први велики пораз.

Припадници српске војске, предвођени генералом Степом Степановићем, пружили су примјер безмјерне храбрости и патриотизма. Због изузетних заслуга у руковођењу и командовању, Степановић је унапређен у чин војводе.

Церска битка је прва у српској историји у којој је прекршен ланац командовања, пошто је војвода Радомир Путник чекао исход аустроугарских операција, а генерал Степа Степановић је схватио значај планине Цер и образовао Церску ударну групу са којом је самоиницијативно заузео коте Тројан и Косанин град.

Тих дана се борило 180.000 српских војника, а погинуло је између 3.000 и 5.000. Аустроугарска војска је претрпјела дупло веће губитке.

На мјесту гдје су се између 15. и 19. августа 1914. године водиле борбе које су одлучиле исход Церске битке, подигнут је споменик, који је откривен на Видовдан 1928. године.

У оквиру спомен-комплекса „Церска битка“, у мјесту Текериш код Лознице, предвиђено је полагање вијенаца и одавање почасти те пригодан умјетнички програм.

Коментари 0
Повезане вијести
"Бесмртни батаљон" - 1300 каплара "Бесмртни батаљон" - 1300 каплара
Дјечак Драгољуб Јеличић, јунак битке за Београд Дјечак Драгољуб Јеличић, јунак битке за Београд
Сестре по оружју - како су Милунка Савић и Флора Сандс заједно ратовале Сестре по оружју - како су Милунка Савић и Флора Сандс заједно ратовале
Најчитаније
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    23h 52m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    14h 7m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    21h 42m
    0
  • Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО)
    12h 29m
    0
  • У понедјељак обиљежавање Дана одбране Илиџе
    14h 43m
    2