Предузетник из БиХ тужио Фолксваген, тражи брдо пара

21.11.2019. 11:13
0
ИЗВОР: Srpska.info

Предузетник из БиХ Нијаз Хастор, власник компаније за производњу аутодијелова “Превент”, тужио је почетком недјеље њемачког аутомобилског гиганта “Фолксваген”(VW) под оптужбом да нарушава слободу тржишног такмичења и затражио одштету у износу од 750 милиона долара, пише Ројтерс.

У тужби се наводи да VW уцјењује мање добављаче, користећи своју снагу и величину, да их присили на непоштене радне услове и цијене услуга. Напримјер, мањим добављачима се забрањује да своје пословање продају већим компанијама добављача чиме би остварили бољу преговарачку позицију.

Тужба уложена на суду у Детроиту односи се конкретно на 7 мањих добављача аутомобилских дијелова за VW у савезној држави Мичиген, који су уговором спријечени да своје пословање продају другој компанији. Хастор тврди да те уговоре с мањим добављачима VW склапа искључиво како би његову фирму “Превент”, која се иначе специјализовала за производњу аутопресвлака, онемогућили у даљим аквизицијама.

– Ова тужба је неутемељена. Борићемо се одлучно против ње служећи се свим судским мјерама које су нам на располагању – одговорили су из “Фолксвагена” за Ројтерс.

“Превент Група” је расла управо захваљујући преузимању таквих мањих фирми добављача VW широм свијета, што им омогућава да моћном VW постављају и неке властите захтјеве.

Нијемцима се, очекивано, то не свиђа. Судећи према доступним медијским информацијама, Нијемци су већ добро упознати с пркосним Нијазом Хастором с којим сарађују посљедњих 20 година.

У посљедњем окршају “Превента” и “Фолксвагена”, из 2016. године, њемачке фирме кћерке”Превента”, “CarTrim” и “ES Automobilguss”, произвођачи кожних пресвлака и кутија мјењача, обуставиле су испоруку VW, што је зауставило њемачку производњу аутомобила у најмање половини њихових погона на недјељу дана. Обустава је услиједила након што VW није хтио да пристане да Хастору плати 58 милиона евра одштете.

Значајно, након тога, “Превент” и VW су постигли нови договор за продужење испоруке дијелова за још 6 година.

Хастор, рођен у Новом Горажду, у источном дијелу БиХ, “Превент Групу” је основао 1999. у Сарајеву. Та фирма за производњу аутопресвлака убрзо је постала један од водећих извозника на подручју БиХ. Временом су своју главну дјелатност проширили на производњу ентеријера за јахте и чамце, заштитне опреме и одјеће и намјештаја, раде на 15 локација и запошљавају 15.000 људи.

У 2005. преузели су и солинску бродограђевну компанију “АД Бродови”, која се бави производњом јахти, пише novac.hr.

Коментари 0
Повезане вијести
Српска спрема прве тужбе против НАТО-а Српска спрема прве тужбе против НАТО-а
Породице убијене дјеце из „Рибникара“ тужиле школу Породице убијене дјеце из „Рибникара“ тужиле школу
Породица Радована Караџића тужила САД, траже укидање санкција Породица Радована Караџића тужила САД, траже укидање санкција
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    9h 25m
    4
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    18h 17m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    12h 8m
    0
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    15h 53m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    7h 0m
    4