На данашњи дан прије 85. година рођен је Данило Киш

22.02.2020. 12:37
0
ИЗВОР: danas.rs

На данашњи дан прије 85. година у Суботици је рођен свјетски препознат и вишеструко награђиван југословенски књижевник Данило Киш.

У мјешовитом браку мађарског Јеврејина Едуарда Киша, и црногорке Милице Драгићевић, 22. фебруара 1935. године рођен је дјечак чије име ће генерације деценијама касније добро памтити.

Рани живот Данила Киша одредило је његово порјекло, у контексту ратних дешавања у Европи између великих ратова и за вријеме Другог свјетског рата.

Најранија сјећања су га везивала за Нови Сад, у који његова породица прелази када је Киш био стар свега двије године. Ту полази у школу и завршава први разред, а у Успењској цркви бива крштен по православним обичајима, као један покушај заштите од одмазде због свог јеврејског порјекла.

Он школовање наставља у мјесту рођења свог оца у Мађарској која неко вријеме постаје пребивалиште породице Киш.

Његов отац био је спроведен од тадашњег режима у највећи и најозлоглашенији нацистички концентрациони логор — Аушвиц.

Ова породична трагедија породицу доводи у Цетиње код брата Милице Драгићевић. Овде Данило Киш завршава гимназију, после чега се упутио на студије у Београд.

Две године после смрти своје мајке, објављена је прва Кишова песма под називом Опроштај са мајком.

Још као средњошколац почео је да пише своје, и преводи мађарске, руске и француске пјеснике. На Филозофском факултету Универзитета у Београду усмјерио се на одсјек за Историју свјетске књижевности са теоријом књижевности где је дипломирао 1958. године.

За вријеме постдипломских студија био је у уредништву угледног часописа Видици, а убрзо потом читаоци су имали прилику да се упознају са Кишовим стваралаштвом кроз два романа, Мансарда и Псалам 44.

До 1973. године је био лектор на Универзитету у Стразбуру. Бави се и преводилачким пословима, где је дао свој допринос у превођењу са француског на српско-хрватски језик.

Публици најпознатији наслови из пера Данила Киша јесу Енциклопедија мртвих и Гробница Бориса Давидовича. Збирка приповедака Енциклопедија мртвих је понијела осамдесетих два значајна признања, Андрићеву и Скендер Куленовић награду, док је за збирку Гробнице Бориса Давидовића 77. добио награду Иван Горан Ковачић.

Коментари 0
Повезане вијести
„Почех да чезнем за Београдом“ „Почех да чезнем за Београдом“
Пола вијека романа “Пешчаник” Данила Киша: Човјек и његов идентитет у жрвњу историје Пола вијека романа “Пешчаник” Данила Киша: Човјек и његов идентитет у жрвњу историје
Данило Киш - мајстор приповиједања о суровом вијеку Данило Киш - мајстор приповиједања о суровом вијеку
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    20h 38m
    0
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    18h 7m
    0
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    12h 21m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    17h 25m
    1
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    8h 33m
    0