Школске клупе празне: У полугодишту више од 2,5 милиона изостанака

20.02.2020. 09:19
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Анализе успјеха ученика у основним и средњим школама у Републици Српској показале су да су изостанци ђака са наставе много већи проблем од пролазности и успјеха који постижу, те је тако само у првом полугодишту ове школске године број изостанака прешао преко 2,5 милиона.

-У првом полугодишту ученици основних школа су направили 1.595.866 изостанака, од тога 1.575.893 оправдана и 19.973 неоправдана. Што значи да је у просјеку по ученику направљено 17,79 оправданих и 0,22 непоравдана изостанка- рекао  је Предраг Дамјановић, директор Републичког педагошког завода РС.

Додао је да су ученици у првом полугодишту средњих школа направили 996.550  изостанака, од тога 959.331 оправдани и 37.219 неоправданих. То значи да је у просјеку по ученику средњошколцу направљено 26,20 оправданих и 1,01 неоправдани изостанак.

"Највише изостанака су направили ученици ОШ 'Јосиф Панчић' Козица, Оштра Лука,  35,21 изостанак по ученику, а  најмање ОШ 'Свети Сава' Бијељина 2,04 изостанка по ученику", навео је Дамјановић.

Мирослав Попржен, предсједник Актива директора основних школа бањалучке регије, истиче да не чуди велики број изостанка основаца управо због тога што ђаци много сарађују са родитељима у томе.

-Родитељи долазе правдати часове дјеци ако дјеца нису учила неки предмет- казао је Попржен.

Такође  додаје да дјеца и родитељи често злоупотребљавају права.

-Иако је законом предвиђено да ђаци могу два дана да изостану за славу, дешава се да дјеце годишње нема по пет дана када је вријеме слава јер са родитељима иду на славе код родбине- навео је Попржен за "Независне".  

Према његовим ријечима, родитељ може оправдати часове ако дијете два дана узастопно изостане са наставе, а након тога треба љекарско увјерење да  ученик треба да буде  поштеђен часова.

Валентина Совиљ, предсједница Актива директора средњих школа за регију Приједор, истиче да се дешава да је у посљедње вријеме због вироза велики број изостанка који су оправдани.

-Али имамо и ученика који уз сав педагошки надзор ипак изостају- казала је Совиљева и додала да су то ученици проблематичног понашања.

Лазар Вулин, директор ОШ "Јосиф Панчић" Козица, Оштра Лука, која има највећи проценат изостанака по ученику, 35,21, што су подаци Републичког предагошког завода, тврди да тај податак није тачан.

Он је рекао да се ради о 11,9 изостанака у просјеку по ученику.

Вулин је још казао да у школи има само 19 ученика.

-Имали смо једног ученика који је имао теже обољење и због тога је дуго изостајао са наставе, а онда када се вратио на наставу, наставио је једном недјељно, а некад и чешће, да иде на терапије, и када се то погледа процентуално, онда тај један ученик наспрам малог броја ђака које имамо чини велики број изостанака- казао је Вулин.

Додао је да  су у првом полугодишту имали и проблем са путем којим ђаци долазе у школу.

-Пут је уништен довозом дрва, тако да се дешавало да једноставно не можете да довезете дјецу до школе- казао је Вулин.

Успјех у средњим школама

У РС у овој школској години средњу  школу похађају 36.603 ученика.  На крају првог полугодишта 74,51 одсто ученика је постигло позитиван успјех, 24,72 одсто ученика је имало негативан успјех, а 0,77 одсто  ученика је неоцијељено.

Када су у питању оцјене, одличних  је 17,62 одсто, врло добрих 34,20 одсто, добрих 22,91 одсто и довољних 1,58 одсто.

Успјех у основним школама

Основну школу од другог до деветог разреда који се бројачано оцјењују похађају 78.294 ученика.  На крају првог полугодишта 91,76 одсто  ученика је постигло позитиван успјех, 7,92 одсто  ученика је имало негативан успјех, а 0,32 одсто ученика је неоцијељено.

Структура оцјена је таква да је одличних 42,53 одсто,  врло добрих 31,87 одсто,  добрих 16,62 одсто и довољних 0,74 одсто.

Коментари 0
Повезане вијести
Случајеви крађе дјеце потресају и Словенију Случајеви крађе дјеце потресају и Словенију
Најмлађи пацијент на одјелу психијатрије у Српској имао двије године Најмлађи пацијент на одјелу психијатрије у Српској имао двије године
Родитељима у Српској премало 15 дана боловања за његу дјетета Родитељима у Српској премало 15 дана боловања за његу дјетета
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    11h 37m
    12
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    10h 21m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    2h 5m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    5h 6m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    22h 48m
    0