Сликарка Мира Ковачевић представља винореле на фестивалу „Вински парк“

04.09.2019. 12:52
0
ИЗВОР: СРНА

На фестивалу "Вински парк", који ће бити одржан у суботу, 7. септембра, у Бањалуци, сликарка Мира Ковачевић публици ће представити винореле - дјела која су сликана вином, помало заборављеном ликовном техником, која је настала још у ренесанси.

 Ковачевићева, која тренутно живи у Источном Сарајеву, каже да ће бити изложено 10 нових слика о берби грожђа, насталих у посљедњих неколико мјесеци.

Она је напоменула да је винорел најбољи приказ спајања умјетности и вина, гдје због њиховог међусобног преплитања и допуњавања настају необичне винске слике. 

-То ће бити прилика да љубитељи вина вероватно први пут виде и слике настале од њихових омиљених сорти, јер вина којима винорели настају су искључиво из региона и већином баш из винарија које ће се представити у оквиру фестивала - истакла је Ковачевићева.

За њу, као умјетника, ова техника је велики изазов, али је и тешка за рад, те потпуно другачија од свега познатог.

-Винорел карактеришу тонови који зависе од вина којима се ради. Квалитетна вина која већ у чаши имају врло јак и интензиван колорит слична ће бити и на подлози, која је најчешће акварел папир, али може се радити и на платну - објаснила је Ковачевићева и додала да ће слика бити трајна, ако се на адекватан начин чува. 

Ковачевићева је изразила наду да ће у наредном периоду бити у прилици да своја дјела представи и у Источном Сарајеву, што одавно планира.

Фестивал вина окупиће више од 40 учесника из БиХ и региона, а одржаће се у Парку Петар Кочић у Бањалуци.

Посјетиоци ће имати прилику уживати у више од 150 етикета врхунских вина, неколико премиум ракија и гастрономским делицијама локалних и регионалних произвођача, као и у изложби винорела ове младе и талентоване сликарке. 

Мира Ковачевић је члан Удружења ликовних стваралаца Шапца и Удружења ликовних умјетника "Еснаф", а живи и ради на релацији Панчево-Источно Сарајево.

Рођена је 1981. године у Земуну, а Средњу школу за умјетничке занате завршила је у Шапцу. Дипломирала је сликарство 2004. године на Академији лепих уметности у Београду у класи професора Душана Оташевића.

Коментари 0
Повезане вијести
Изложба слика Здравке Јовановић у петак на Палама Изложба слика Здравке Јовановић у петак на Палама
Мира Ковачевић: Изложба винорела у Сарајеву Мира Ковачевић: Изложба винорела у Сарајеву
ИНТЕРВЈУ: Мира Ковачевић – Умјетница која уз вино ствара јединствена умјетничка дјела ИНТЕРВЈУ: Мира Ковачевић – Умјетница која уз вино ствара јединствена умјетничка дјела
Најчитаније
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    12h 5m
    0
  • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
    15h 29m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    10h 58m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    2h 35m
    0
  • Матуранти Средњошколског центра „Источна Илиџа“ посјетили Пребиловце (ФОТО)
    13h 50m
    0