Slikarka Mira Kovačević predstavlja vinorele na festivalu „Vinski park“

04.09.2019. 12:52
0
IZVOR: SRNA

Na festivalu "Vinski park", koji će biti održan u subotu, 7. septembra, u Banjaluci, slikarka Mira Kovačević publici će predstaviti vinorele - djela koja su slikana vinom, pomalo zaboravljenom likovnom tehnikom, koja je nastala još u renesansi.

 Kovačevićeva, koja trenutno živi u Istočnom Sarajevu, kaže da će biti izloženo 10 novih slika o berbi grožđa, nastalih u posljednjih nekoliko mjeseci.

Ona je napomenula da je vinorel najbolji prikaz spajanja umjetnosti i vina, gdje zbog njihovog međusobnog preplitanja i dopunjavanja nastaju neobične vinske slike. 

-To će biti prilika da ljubitelji vina verovatno prvi put vide i slike nastale od njihovih omiljenih sorti, jer vina kojima vinoreli nastaju su isključivo iz regiona i većinom baš iz vinarija koje će se predstaviti u okviru festivala - istakla je Kovačevićeva.

Za nju, kao umjetnika, ova tehnika je veliki izazov, ali je i teška za rad, te potpuno drugačija od svega poznatog.

-Vinorel karakterišu tonovi koji zavise od vina kojima se radi. Kvalitetna vina koja već u čaši imaju vrlo jak i intenzivan kolorit slična će biti i na podlozi, koja je najčešće akvarel papir, ali može se raditi i na platnu - objasnila je Kovačevićeva i dodala da će slika biti trajna, ako se na adekvatan način čuva. 

Kovačevićeva je izrazila nadu da će u narednom periodu biti u prilici da svoja djela predstavi i u Istočnom Sarajevu, što odavno planira.

Festival vina okupiće više od 40 učesnika iz BiH i regiona, a održaće se u Parku Petar Kočić u Banjaluci.

Posjetioci će imati priliku uživati u više od 150 etiketa vrhunskih vina, nekoliko premium rakija i gastronomskim delicijama lokalnih i regionalnih proizvođača, kao i u izložbi vinorela ove mlade i talentovane slikarke. 

Mira Kovačević je član Udruženja likovnih stvaralaca Šapca i Udruženja likovnih umjetnika "Esnaf", a živi i radi na relaciji Pančevo-Istočno Sarajevo.

Rođena je 1981. godine u Zemunu, a Srednju školu za umjetničke zanate završila je u Šapcu. Diplomirala je slikarstvo 2004. godine na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Dušana Otaševića.

Komentari 0
Povezane vijesti
Izložba slika Zdravke Jovanović u petak na Palama Izložba slika Zdravke Jovanović u petak na Palama
Mira Kovačević: Izložba vinorela u Sarajevu Mira Kovačević: Izložba vinorela u Sarajevu
INTERVJU: Mira Kovačević – Umjetnica koja uz vino stvara jedinstvena umjetnička djela INTERVJU: Mira Kovačević – Umjetnica koja uz vino stvara jedinstvena umjetnička djela
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    16h 57m
    10
  • Vozač kamiona poginuo u sudaru sa autobusom
    14h 59m
    0
  • Kod Budve ulovljena plava ajkula teška skoro 200 kilograma
    13h 52m
    1
  • Direktoru Srednjoškolskog centra Foča gorjelo vozilo
    13h 57m
    0
  • Božović: Mi branimo Republiku Srpsku, a vi svoj prljavi kapital!
    13h 0m
    1