Удружењe дијабетичара града Источно Сарајево: Једини педијатар ендокринолог у Бањалуци

25.01.2020. 13:21
0
ИЗВОР: Srna

На подручју Сарајевско-романијске регије последњих година је повећан број дјеце обољеле од дијабетеса, а једини педијатар ендокринолог за цијелу Републику Српску налази се у Бањалуци, указују из Удружења дијабетичара града Источно Сарајево.

-На подручју које покрива наше удружење у посљедње три-четири године дошло је до експанзије обољења код дјеце, нарочито млађе доби, и сада их има 18”- изјавио је Срни Слађан Милић, предсједник овог удружења које покрива цијелу Сарајевско-романијску регију, гдје има око 3.500 регистрованих обољелих од дијабетеса.

Он је истакао да је Удружење, које тренутно има 380 чланова, од формирања 2011. године указивало на проблем непостојања дјечијег ендокринолога на овом подручју, али до данас тај проблем није ријешен.

-Разговарали смо са руководством Болнице `Србија`, Скупштином града Источно Сарајево, начелником општине Источно Ново Сарајево. Обећали су да ће уложити напоре да овај горући проблем буде ријешен- рекао је Милић и изразио наду да ће обећања бити реализована.

Према његовим ријечима, колико је ситуација тешка најбоље знају родитељи дјеце обољеле од дијабетеса.

-Један је педијатар ендокринолог за цијелу Републику Српску и налази се у Бањалуци. Гужве су велике, иако љекар на разне начине покушава да изађе у сусрет пацијентима. Одласци до Бањалуке на прегледе изискују велике трошкове.
Дијабетес захтијева и посебне третмане и поступке, некада је потребна и интима. Све би било лакше да је то могуће урадити у Болници `Србија- навео је Милић.

Он је рекао да Фонд здравственог осигурања покрива трошкове за набавку инсулина лицима обољелима од дијабетеса, као и одређени број тракица.

Милић је рекао да се несташица инсулина дешава повремено и да је краткотрајна, те да једини проблем у томе представљају тендери, који не буду расписани на вријеме.

Милић навео да 24 године живи са дијабетесом, да нема никаквих здравствених компликација, запослен је у полицији и води нормалан породични живот, те истиче да је важан љекарски преглед, као и едукација пацијента.

-Уколико се не придржавамо смјерница у лијечењу и третману дијабетеса, онда је живот веома кратак, са много патње и боли- напоменуо је Милић.

Он је додао да је имао 26 година када је открио да има дијабетес, те да се тада није баш знало пуно о овом обољењу.

-За кратко вријеме сам изгубио 25 килограма. Првих четири-пет година било је лутања, био сам пун предрасуда о дијабетесу, јер сам знао мало. Почео сам да читам, да посјећујем разна предавања, а посебно су битна искуства обољелих од дијабетеса, јер могу да буду корисна- истакао је Милић.

Он је рекао да је много обољења чији је узрочник дијабетес, као што су мождани и срчани удар, отказивање рада бубрга, сљепило, ампутација доњих екстремитета.

Милић је навео да Удружење прве двије године није имало просторије за рад, али је то питање ријешено захваљујући општини Источно Ново Сарајево, која им је без новчане накнаде уступила просторију у некадашњем Дому културе у приземљу.

Он је истакао да би било добро када би на нивоу града или општине били препознати као удружење од јавног интереса, те им обезбијеђено редовно финансирање да би могли више да раде са члановима.

Милић је додао да је сваког понедјељка од 18.00 до 20.00 часова у просторијама Удружења организовано дружење чланова, те да би у марту требало да буде одржана изборна скупштина, на којој ће бити изабрано ново руководство, јер њему истиче други мандат.

 

 

Коментари 0
Повезане вијести
Приказан филм о одбрани Српске Илиџе Приказан филм о одбрани Српске Илиџе
У Српској морбилама заражена 44 лица, у Источном Сарајеву један случај заразе У Српској морбилама заражена 44 лица, у Источном Сарајеву један случај заразе
Сутра обиљежавање Дана несталих Срба Сарајевско-романијске регије Сутра обиљежавање Дана несталих Срба Сарајевско-романијске регије
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    12h 4m
    0
  • Крађа у Палама
    10h 22m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    6h 49m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    9h 37m
    0
  • Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година
    6h 37m
    3