Адвокати траже повећање тарифе за услуге и исплате накнада за рад по службеној дужности

02.08.2024. 17:07
0
ИЗВОР: srna.rs

Чланови адвокатских комора Републике Српске и ФБиХ у штрајку су јер им нису испуњени захтјеви да се повећа тарифа за услуге и исплате накнаде за рад по службеној дужности у предметима пред Судом БиХ, рекао је Срни предсједник Адвокатске коморе Републике Српске Далибор Мрша.

Мрша је напоменуо да адвокати захтијевају од надлежних да се изврши исплата цјелокупног дуга накнада и награда за рад адвоката у предметима одбране по службеној дужности и ослобађајућим пресудама.

- Чињеница је да се тарифе већ 20 година нису мијењале и тражили смо да се повећају, дакле да се редефинишу јер су превазиђене -  истакао је Мрша.

Он је навео да су чланови адвокатских комора Републике Српске и ФБиХ у штрајку од 1. августа јер им захтјеви нису испуњени.

Министарство правде Републике Српске спремно је за наставак преговора са представницима Адвокатске коморе Републике Српске о проналажењу прихватљивог рјешења и за адвокате и за кориснике њихових услуга, саопштено је из овог министарства.

Такође су напоменули да је одлука Скупштине Адвокатске коморе о обустави рада адвоката у предметима одбране по службеној дужности пред судовима у Републици Српској и пред Судом БиХ супротна Закону о адвокатури Републике Српске.

Како су појаснили, јасно је дефинисано да адвокат не може одбити пружање правне помоћи ако га као заступника или браниоца у складу са законом постави суд, осим ако постоје разлози предвиђени законом због којих је дужан да одбије заступање.

Коментари 0
Повезане вијести
Министрима најдражи ауди, на возила потрошено 13,2 милиона КМ Министрима најдражи ауди, на возила потрошено 13,2 милиона КМ
Народ огуглао на пљачку Народ огуглао на пљачку
Мајдов суспендован на пет мјесеци јер се прекрстио Мајдов суспендован на пет мјесеци јер се прекрстио
Најчитаније
  • Ратна стаза Зековића с Романије
    11h 3m
    1
  • Шкипине са Пала стечено знање у Црвеном крсту одвело путем љекара
    9h 45m
    0
  • Због алкохола два пута хапшен возач из Источног Новог Сарајева
    8h 13m
    0
  • Лице из Пала ухапшено због сумње да је починило преваре и утају
    9h 34m
    1
  • Кулина: Све више дјеце има говорно-језичке сметње
    6h 43m
    0