Advokati traže povećanje tarife za usluge i isplate naknada za rad po službenoj dužnosti

02.08.2024. 17:07
0
IZVOR: srna.rs

Članovi advokatskih komora Republike Srpske i FBiH u štrajku su jer im nisu ispunjeni zahtjevi da se poveća tarifa za usluge i isplate naknade za rad po službenoj dužnosti u predmetima pred Sudom BiH, rekao je Srni predsjednik Advokatske komore Republike Srpske Dalibor Mrša.

Mrša je napomenuo da advokati zahtijevaju od nadležnih da se izvrši isplata cjelokupnog duga naknada i nagrada za rad advokata u predmetima odbrane po službenoj dužnosti i oslobađajućim presudama.

- Činjenica je da se tarife već 20 godina nisu mijenjale i tražili smo da se povećaju, dakle da se redefinišu jer su prevaziđene -  istakao je Mrša.

On je naveo da su članovi advokatskih komora Republike Srpske i FBiH u štrajku od 1. avgusta jer im zahtjevi nisu ispunjeni.

Ministarstvo pravde Republike Srpske spremno je za nastavak pregovora sa predstavnicima Advokatske komore Republike Srpske o pronalaženju prihvatljivog rješenja i za advokate i za korisnike njihovih usluga, saopšteno je iz ovog ministarstva.

Takođe su napomenuli da je odluka Skupštine Advokatske komore o obustavi rada advokata u predmetima odbrane po službenoj dužnosti pred sudovima u Republici Srpskoj i pred Sudom BiH suprotna Zakonu o advokaturi Republike Srpske.

Kako su pojasnili, jasno je definisano da advokat ne može odbiti pružanje pravne pomoći ako ga kao zastupnika ili branioca u skladu sa zakonom postavi sud, osim ako postoje razlozi predviđeni zakonom zbog kojih je dužan da odbije zastupanje.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ministrima najdraži audi, na vozila potrošeno 13,2 miliona KM Ministrima najdraži audi, na vozila potrošeno 13,2 miliona KM
Narod oguglao na pljačku Narod oguglao na pljačku
Majdov suspendovan na pet mjeseci jer se prekrstio Majdov suspendovan na pet mjeseci jer se prekrstio
Najčitanije
  • Ratna staza Zekovića s Romanije
    10h 55m
    1
  • Škipine sa Pala stečeno znanje u Crvenom krstu odvelo putem ljekara
    9h 37m
    0
  • Zbog alkohola dva puta hapšen vozač iz Istočnog Novog Sarajeva
    8h 5m
    0
  • Lice iz Pala uhapšeno zbog sumnje da je počinilo prevare i utaju
    9h 26m
    1
  • Kulina: Sve više djece ima govorno-jezičke smetnje
    6h 35m
    0