Академска заједница о новом закону о високом образовању

09.11.2019. 17:52
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Бесплатно школовање за марљиве студенте може помоћи да се млади људи задрже на нашим универзитетима, али још је важније да се обезбиједи квалитет наставе и да они немају осјећај да губе вријеме када студирају овдје.

Оцјенују то саговорници Српскаинфо са којима смо разговарали о томе колико мјере које предлаже Влада РС у склопу новог закона о високом образовању могу помоћи да се врати повјерење у наш образовни систем, а студенти на јавне универзитете.

Влада РС је, подсјећамо, у четвртак утврдила нацрт новог закона о високом образовању који доноси заокрет у овој области. Између осталог, предвиђа да сви редовни студенти јавних универзитета од сљедеће године имају бесплатно школовање ако дају годину за годином, те много оштрије критеријуме за напредовање у звањима за наставнике.

– Приједлог који се тиче школарина је свакако повољнији за студенте, јер ће бити више оних који ће се финансирати са буџета. Али кад је у питању нови закон, за мене је од те финансијске стране важнија његова интенција да рашчисти ситуацију у смислу ко све може бити наставник и које услове за то треба да испуњава. Ту намјеру препознајем и подржавам, јер треба да осигурамо да студенти виде да имају компетентне наставнике и да не губе вријеме што су на факултету, него да је то заиста стицање неких знања и вјештина које ће им требати. Мислим да ни школарина ни до сада није већини студената била разлог да не студирају, већ да су то били демографски разлози, али и ови неки дубљи проблеми као што је квалитет наставног процеса који су утицали на пад броја студената и рејтинга – оцјењује професор Економског факултета Пале Марко Ђого.

Поздравља и то што се кроз мјере које је припремила Влада подстиче модернизација наставних планова и програма у правцу дигитализације и дуалног образовања.

У Унији студената РС сматрају да бесплатно школовање за све студенте јесте важна мјера и порука.

– Имаћемо још неке састанке са министарством око студената који обнове годину, да видимо каква ће бити основица за обрачун и плаћање школарине за њих и да ли они, када опет дају услов за редовну годину, могу да добију бесплатно студирање. Надам се да ћемо разријешити те недоумице, али свакако се надамо да ће ово помоћи да у наредној години задржимо број студената који имамо на јавним универзитетима – каже предсједник Уније Немања Бабић.

Професор и бивши ректор Радослав Грујић каже да је добро што се на овај начин даје једнака шанса свим студентима на почетку, а да од њиховог даљег рада зависи колико ће користи имати од ове мјере. Промјене у високом образовању су, додаје, неминовност, јер се брзо мијења и све у нашем окружењу и друштву.

– Ако се високо образовање не буде прилагођавало, бићемо у проблему. Прије само пет година, рецимо, заговарало се увођење неког вида школарине, а сада се ситуација потпуно промијенила – каже Грујић.

У буџету предвиђено 2,5 милиона КМ

Ниједан студент јавних универзитета у РС, који у будућности буде редовно “чистио” годину за годином, неће као до сада морати да плаћа школарину и друге обавезе, поручио је и председник Владе РС Радован Вишковић, након сједнице на којој је Влада утврдила нацрт новог закона о високом образовању. Он је навео да ће Влада за то у буџету обезбиједити 2,5 милиона КМ.

Коментари 0
Повезане вијести
Бесплатно школовање за све ученике Богословије у Призрену Бесплатно школовање за све ученике Богословије у Призрену
Никола Бојић нови предсједник Уније студената Никола Бојић нови предсједник Уније студената
Kулић: Помоћ локалних заједница изузетно важна за развој универзитета Kулић: Помоћ локалних заједница изузетно важна за развој универзитета
Најчитаније
  • Сјећање на доктора и планинара Јова Елчића (ФОТО)
    20h 42m
    2
  • Мајор Коста Тодоровић – Легенда о српском храбром срцу
    8h 17m
    0
  • Домаћи посни брускети
    8h 50m
    0
  • Ухапшен Сокочанин због сумње да је бацио бомбу у двориште куће
    4h 8m
    2
  • Лице тешко повријеђено у саобраћајној незгоди код Рогатице
    6h 16m
    0