Акредитација јавних универзитета у РС: Управна инспекција игнорисала дио пријаве

08.09.2019. 20:30
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Агенција за акредитацију високошколских установа РС затражила је од Тужилаштва БиХ и СИПА информацију докле је стигла истрага о нерегуларностима Енвера Халиловића, директора Агенције за развој високог образовања и осигурање квалитета БиХ.

Биљана Војводић, директор Агенције за акредитацију високошколских установа РС, рекла је да је и од Управне инспекције Министарства правде БиХ затражена информација због чега се није поступало по свим тачкама из захтјева, већ само по једној.

- Од шест тачака извијестили су нас о једној. Онај дио који се односи на стицање услова за пензију Халиловића није ни контролисан - рекла је Војводићева.

Иначе, Управна инспекција која је извршила посредан надзор наложила је директору Халиловићу да проблем по захтјеву институција Републике Српске ријеши у управном спору, међутим, како незванично сазнајемо, и тада је директор поништио нека рјешења мимо правила и закона.

Према незваничним информацијама, 21. јула Халиловић је напунио 40 година стажа, а 10. октобра пуни и 65 година живота, и већ је по сили закона требало да буде пензионисан, што, наравно, није урађено. Испуњени услови за пензију нису спријечили Халиловића да се пријави за учешће на конференцији која ће бити одржана у Јеревану, 11. октобра.

Подсјећања ради, Халиловић је, према тврдњама из Српске, одбио да потпише акредитацију два јавна универзитета у РС, односно Универзитет у Источном Сарајеву и Универзитет у Бањалуци. Наводно је, како се наводи, у пријави достављеној Тужилаштву БиХ, мимо свих закона и правила поништио акт свог замјеника Слободана Станића и онемогућио упис ова два универзитета на листу, а због чега ће највише испаштати студенти. По пријави из РС, Тужилаштво БиХ отворило је истрагу против Халиловића, а СИПА је већ, између осталих, у вези с тим питањем испитала самог Халиловића, али и Станића и Војводићеву.

Коментари 0
Повезане вијести
У 43 случаја изречена забрана даљег пружања услуга "стан на дан" У 43 случаја изречена забрана даљег пружања услуга "стан на дан"
Инспекција у појачаној контроли промета преко фискалних каса, изречено 543.000 КМ казни Инспекција у појачаној контроли промета преко фискалних каса, изречено 543.000 КМ казни
Пет узорака безалкохолног пића "прајм" упућено на лабораторијску анализу Пет узорака безалкохолног пића "прајм" упућено на лабораторијску анализу
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    21h 57m
    10
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    19h 59m
    0
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    18h 52m
    1
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    18h 0m
    1
  • Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило
    18h 57m
    0