Алекса Вуковић из Пала остварио историјски резултат у бх. биатлону

19.01.2020. 20:31
0
ИЗВОР: Катера

Један од најбољих резултата у историји бх. биатлона, протеклих дана на Зимским Олимпијским играма младих у Лозани, забиљежио је млади репрезентативац БиХ Алекса Вуковић из Пала, освојивши 26. мјесто.

 

Вуковић је у трци на 12,5 километара, упркос здравственим проблемима, наступио у конкуренцији од 98 такмичара, те освојивши поменуто 26. мјесто постао један од најуспјешнијих бх. биатлонаца у историји.

 

Он у изјави за Катеру каже да је задовољан резултатом који је остварио у Швајцарској, али да није у потпуности очаран тим мјесто, јер сматра да може много више и боље од овога.

 

-Ситуација је била таква да сам прије одласка у Швајцарску имао укљештење живца у доњем дијелу леђа, те се нисам надао да ћу почети било коју трку. Тада сам прошао кроз веома тежак емотивни и психички период и присјетио се свих 513 сати тренинга и 4.786 километара које сам одрадио припремајући се за то такмичење – каже Вуковић.

 

Вуковић истиче да је упркос здравственом проблему стао на старт трке у Лозани 11. јануара, те надао се само најбољем.

 

-Током трке гледао сам хиљаде људи који су навијали, то је за мене било невјероватно, али сам такође успио да останем смирен. На првом гађању сам направио двије грешке које су ме коштале минут и тридесет секунди казне. На преостала три гађања сам био фокусиран и направио сам само једну грешку – додаје Вуковић.

 

Он каже да је у финиш трке ушао на 10. позицији, што је било разочаравајуће за њега, јер је то била трка коју возио са генерално лошим перфомансама, много лошијим од онога што је очекивао.

 

-Међутим, како су такмичари пристизали све више их је завршавало на позицијама иза мене него испред, тако да сам трку завршио на коначном 26. мјесту, а да сам имао грешку мање био бих на 15. позицији – истиче Вуковић.

 

Два дана касније наступио на трци спринта, а бол у леђима је попуштао и проблема скоро да није било за њега.

 

-Очекивао сам резултат за који сам стварно био способан, да уђем у ТОП 10 такмичара у шта сам био сигуран, као и мој тренер и отац. Одмах од старта сам кренуо великом брзином, првих 500 метара сам прошао без проблема и све се добро поклопило, међутим на првој низбрдици ме дочекао лед и падам, након чега због лошег квалитета дрвета ломим своју пушку, те сам због тога био приморан да одустанем – каже Вуковић.

 

Слика

Он истиче да му је, након свега, ипак драго што је направио историјски резултат у првој трци и успио да обрадује своју породицу, тренера и све оне који су га пратили и бодрили током учешћа на Зимским Олимпијским играма младих у Лозани.

-Нисам себе успио да задовољим, јер ће ми заувијек остати жал што ове олимпијске игре нису видјеле мој максимум и зато што себе нисам наградио оним што заиста заслужујем – додаје Вуковић.

 

Алекса Вуковић има 17 година и биатлон тренира у Смучарском клубу „Романија“ из Пала већ четири године, док иза себе има двије такмичарске сезоне. Његови највећи циљеви у каријери су да освоји медаљу на неком од међународних такмичења, за шта сматра да ће му бити велика „одскочна даска“ у даљој каријери.

 

У ближој будућности очекује га Свјетско првенство и још много такмичења, а након што се потпуно опорави од повреде леђа жели максимално да се посвети тренинзима и да се нада најбољем.

 

Аутор: Миљан Рашевић

Коментари 0
Повезане вијести
Алекса Вуковић најбољи спортиста општине Пале Алекса Вуковић најбољи спортиста општине Пале
Алекса Вуковић спреман за нову сезону Алекса Вуковић спреман за нову сезону
Алекса Вуковић, кандидат Смучарског савеза Републике Српске: Номинација признање за квалитетан рад Алекса Вуковић, кандидат Смучарског савеза Републике Српске: Номинација признање за квалит...
Најчитаније
  • Пронађено тијело мајке која се са дјецом утопила у Бојани
    22h 22m
    0
  • Тијана Бошковић у Пребиловцима: Херцеговина је са мном гдје год кренем (ФОТО)
    16h 35m
    2
  • Годишњица рођења Милутина Бојића, аутора "Плаве гробнице"
    22h 26m
    0
  • Извучено тијело настрадалог рудара
    20h 35m
    0
  • Данас Марковдан
    4h 53m
    0