Aleksa Vuković iz Pala ostvario istorijski rezultat u bh. biatlonu

19.01.2020. 20:31
0
IZVOR: Katera

Jedan od najboljih rezultata u istoriji bh. biatlona, proteklih dana na Zimskim Olimpijskim igrama mladih u Lozani, zabilježio je mladi reprezentativac BiH Aleksa Vuković iz Pala, osvojivši 26. mjesto.

 

Vuković je u trci na 12,5 kilometara, uprkos zdravstvenim problemima, nastupio u konkurenciji od 98 takmičara, te osvojivši pomenuto 26. mjesto postao jedan od najuspješnijih bh. biatlonaca u istoriji.

 

On u izjavi za Kateru kaže da je zadovoljan rezultatom koji je ostvario u Švajcarskoj, ali da nije u potpunosti očaran tim mjesto, jer smatra da može mnogo više i bolje od ovoga.

 

-Situacija je bila takva da sam prije odlaska u Švajcarsku imao uklještenje živca u donjem dijelu leđa, te se nisam nadao da ću početi bilo koju trku. Tada sam prošao kroz veoma težak emotivni i psihički period i prisjetio se svih 513 sati treninga i 4.786 kilometara koje sam odradio pripremajući se za to takmičenje – kaže Vuković.

 

Vuković ističe da je uprkos zdravstvenom problemu stao na start trke u Lozani 11. januara, te nadao se samo najboljem.

 

-Tokom trke gledao sam hiljade ljudi koji su navijali, to je za mene bilo nevjerovatno, ali sam takođe uspio da ostanem smiren. Na prvom gađanju sam napravio dvije greške koje su me koštale minut i trideset sekundi kazne. Na preostala tri gađanja sam bio fokusiran i napravio sam samo jednu grešku – dodaje Vuković.

 

On kaže da je u finiš trke ušao na 10. poziciji, što je bilo razočaravajuće za njega, jer je to bila trka koju vozio sa generalno lošim perfomansama, mnogo lošijim od onoga što je očekivao.

 

-Međutim, kako su takmičari pristizali sve više ih je završavalo na pozicijama iza mene nego ispred, tako da sam trku završio na konačnom 26. mjestu, a da sam imao grešku manje bio bih na 15. poziciji – ističe Vuković.

 

Dva dana kasnije nastupio na trci sprinta, a bol u leđima je popuštao i problema skoro da nije bilo za njega.

 

-Očekivao sam rezultat za koji sam stvarno bio sposoban, da uđem u TOP 10 takmičara u šta sam bio siguran, kao i moj trener i otac. Odmah od starta sam krenuo velikom brzinom, prvih 500 metara sam prošao bez problema i sve se dobro poklopilo, međutim na prvoj nizbrdici me dočekao led i padam, nakon čega zbog lošeg kvaliteta drveta lomim svoju pušku, te sam zbog toga bio primoran da odustanem – kaže Vuković.

 

Slika

On ističe da mu je, nakon svega, ipak drago što je napravio istorijski rezultat u prvoj trci i uspio da obraduje svoju porodicu, trenera i sve one koji su ga pratili i bodrili tokom učešća na Zimskim Olimpijskim igrama mladih u Lozani.

-Nisam sebe uspio da zadovoljim, jer će mi zauvijek ostati žal što ove olimpijske igre nisu vidjele moj maksimum i zato što sebe nisam nagradio onim što zaista zaslužujem – dodaje Vuković.

 

Aleksa Vuković ima 17 godina i biatlon trenira u Smučarskom klubu „Romanija“ iz Pala već četiri godine, dok iza sebe ima dvije takmičarske sezone. Njegovi najveći ciljevi u karijeri su da osvoji medalju na nekom od međunarodnih takmičenja, za šta smatra da će mu biti velika „odskočna daska“ u daljoj karijeri.

 

U bližoj budućnosti očekuje ga Svjetsko prvenstvo i još mnogo takmičenja, a nakon što se potpuno oporavi od povrede leđa želi maksimalno da se posveti treninzima i da se nada najboljem.

 

Autor: Miljan Rašević

Komentari 0
Povezane vijesti
Aleksa Vuković najbolji sportista opštine Pale Aleksa Vuković najbolji sportista opštine Pale
Aleksa Vuković spreman za novu sezonu Aleksa Vuković spreman za novu sezonu
Aleksa Vuković, kandidat Smučarskog saveza Republike Srpske: Nominacija priznanje za kvalitetan rad Aleksa Vuković, kandidat Smučarskog saveza Republike Srpske: Nominacija priznanje za kvalit...
Najčitanije
  • Danas obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    3h 20m
    0
  • Vlasnika vole više od sebe: Top 10 rasa pasa koji su ljekoviti za dušu i misli
    16h 17m
    0
  • Muškarac se zapalio ispred suda (VIDEO)
    14h 39m
    0
  • U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO)
    23h 52m
    0
  • U ponedjeljak obilježavanje Dana odbrane Ilidže
    16h 53m
    3