Алекса Вуковић, кандидат Смучарског савеза Републике Српске: Номинација признање за квалитетан рад

01.12.2023. 13:39
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Смучарски савез Републике Српске номиновао је биатлонца Алексу Вуковића у избор за најбољег спортисту Републике Српске.

Млади биатлонац, који се тренутно налази на припремама у Аустрији, истиче да га је приједлог пријатно изненадио.

- Номинација ме је изненадила, искрено нисам је очекивао, али је свакако признање за мој рад у протеклом периоду, посебно што ме је номиновао тренер из алпског скијања и то показује да се мој рад прати и цијени – истакао је Вуковић.

Протекле сезоне најбоље резултате је постигао на ИБУ Свјетском првенству у љетном биатлону.

- Сезона је била веома тешка и изазовна, а планове је умногоме пореметила чињеница да двије седмице у кључном периоду у БиХ није било снијега. Сигурно да је то пореметило планове и утицало на резултат на Свјетском јуниорском гдје сам имао лоше гађање и нисам ушао у ТОП 10. Најбоље резултате сам остварио у љетном биатлону гдје сам заузео 10. мјесто у супер спринту, а двије грешке у гађању су ме дијелиле од бронзе, док сам био 15 у спринту, те 17 потјери – истакао је Вуковић.

Млади биатлонац напорно ради за предстојећа искушења којих ће бити пуно у новој сезони

- На припремама сам у Аустрији гдје радим заиста добро. Ове сезоне сам већ имао преко 500 сати тренинга јер ме очекују велика искушења. Имам ИБУ јуниор Куп, затим европско и свјетско сениорско првенство. Надам се да ће бити снијега код нас како бих све ово могао да надоградим – додао је такмичар.

Биатлон тражи много одрицања. Потребна је велика издржљивост током трка, а затим и смиреност на гађању. Уз то ово је и веома скуп спорт.

- Биатлон је један од најзахтјевнијих спортова. Поред одличне физичке припремљености, коју тражи нордијско трчање, ту је и стрељаштво гдје је потребна ментална снага. Након великих напора морате остати смирени и концентрисани у гађању. Због тога радим сваки дан да напредујем у оба сегмента. Што се тиче трошкова, заиста је скуп спорт.  Пушка кошта 5000 марака, пар скија око 700 марака.  Због различитих типова снијега морате да имате и најмање 7-8 пари. Свјетска биатлон федерација нас помаже преко матичног савеза током припрема. Буџет који добијамо није велики, али нам ипак доста помаже да се можемо адекватно спремати за такмичења - истакао је Алекса на крају.

Сам свој тренер

Алекса Вуковић је одличан студент Факултета физичког васпитања и спорта у Источном Сарајеву гдје има просјек 9,07. Знање које стиче на факултету затим примјењује на својим тренинзима.

- Имплементирам науку на сопствени тренинг, тако да теорију спроводим у пракси и видим гдје могу да напредујем и које методе да користим како бих остварио боље резултате. Биће то веома значајно, јер ћу у будућности ово стечено знање моћи да пренесем другим спортистима како да уз паметан приступ поправе издржљивост - рекао је Вуковић.

Пише: Дарко Драгичевић

Коментари 0
Повезане вијести
Алекса Вуковић најбољи спортиста општине Пале Алекса Вуковић најбољи спортиста општине Пале
Алекса Вуковић спреман за нову сезону Алекса Вуковић спреман за нову сезону
Одличан наступ биатлонца Алексе Вуковића на Свјетском првенству Одличан наступ биатлонца Алексе Вуковића на Свјетском првенству
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    21h 18m
    0
  • Десанка Максимовић: Књижевна вила пјесникиња душе
    22h 51m
    0
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    19h 17m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    21h 30m
    0
  • Партизан мијења име!
    11h 59m
    4