Апел грађанима да не пале траву и ниско растиње на отвореном простору

06.07.2023. 17:08
0
ИЗВОР: srna.rs

Министарство унутрашњих послова /МУП/ Србије апеловао је да грађани не пале траву и ниско растиње на отвореном простору, јер тиме могу довести у опасност себе и животе других људи, али и екосистем.

Помоћник начелника Управе за ватрогасно-спасилачке јединице Министарства унутрашњих послова Давор Видовић упозорио је да паљење траве и ниског растиња на отвореном, посебно у близини шума, може довести до великих пожара и угрожавања живота и здравља људи, као и велике имовинске штете.

Видовић је подсјетио да су прошле године ватрогасци-спасиоци интервенисали на гашењу 31.334 пожара, од чега су половина били пожари на отвореном, у којима је погинуло шест и повријеђено 25 особа.

Он је указао да је Законом о заштити од пожара забрањено спаљивање стрних остатака усјева, смећа и биљних остатака и да је за непоштовање те одредбе Законом за правна лица запријећена казна од 300.000 до милион динара, а за физичка 10.000 динара, саопштио је МУП.

- Законом је забрањено и ложење ватре у шумама или на удаљености мањој од 200 метара од шума, а запрећена казна за непоштовање ове одредбе је између 10.000 и 50.000 динара - рекао је он.

Коментари 0
Повезане вијести
МУП Србије упутио хитан апел Србима у Бечу МУП Србије упутио хитан апел Србима у Бечу
Соколачки ватрогасци у протекла два мјесеца интервенисали 41 пут Соколачки ватрогасци у протекла два мјесеца интервенисали 41 пут
Позив родитељима да вакцинишу дјецу против морбила и великог кашља Позив родитељима да вакцинишу дјецу против морбила и великог кашља
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    8h 47m
    8
  • На Васкршњем базару прикупљено 2.820 КМ
    23h 48m
    0
  • Џудо савез Републике Српске: Редовна Скупштина 4. јуна на Јахорини
    23h 31m
    0
  • Данас Лазарева субота и Врбица
    11h 18m
    0
  • Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
    9h 1m
    0