Apel građanima da ne pale travu i nisko rastinje na otvorenom prostoru

06.07.2023. 17:08
0
IZVOR: srna.rs

Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Srbije apelovao je da građani ne pale travu i nisko rastinje na otvorenom prostoru, jer time mogu dovesti u opasnost sebe i živote drugih ljudi, ali i ekosistem.

Pomoćnik načelnika Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Davor Vidović upozorio je da paljenje trave i niskog rastinja na otvorenom, posebno u blizini šuma, može dovesti do velikih požara i ugrožavanja života i zdravlja ljudi, kao i velike imovinske štete.

Vidović je podsjetio da su prošle godine vatrogasci-spasioci intervenisali na gašenju 31.334 požara, od čega su polovina bili požari na otvorenom, u kojima je poginulo šest i povrijeđeno 25 osoba.

On je ukazao da je Zakonom o zaštiti od požara zabranjeno spaljivanje strnih ostataka usjeva, smeća i biljnih ostataka i da je za nepoštovanje te odredbe Zakonom za pravna lica zaprijećena kazna od 300.000 do milion dinara, a za fizička 10.000 dinara, saopštio je MUP.

- Zakonom je zabranjeno i loženje vatre u šumama ili na udaljenosti manjoj od 200 metara od šuma, a zaprećena kazna za nepoštovanje ove odredbe je između 10.000 i 50.000 dinara - rekao je on.

Komentari 0
Povezane vijesti
MUP Srbije uputio hitan apel Srbima u Beču MUP Srbije uputio hitan apel Srbima u Beču
Sokolački vatrogasci u protekla dva mjeseca intervenisali 41 put Sokolački vatrogasci u protekla dva mjeseca intervenisali 41 put
Poziv roditeljima da vakcinišu djecu protiv morbila i velikog kašlja Poziv roditeljima da vakcinišu djecu protiv morbila i velikog kašlja
Najčitanije
  • Vukovcima besplatno polaganje vozačkog ispita
    15h 14m
    5
  • Besplatni pregledi kože u Istočnom Sarajevu
    14h 56m
    0
  • Kaldesići Ontario zamijenili Istočnim Sarajevom
    15h 50m
    7
  • Preliminarna rang–lista za dodjelu studentskih stipendija Opštine Istočna Ilidža
    12h 45m
    0
  • Premješteni posmrtni ostaci Bate Živojinovića iz Aleje zaslužnih građana
    11h 47m
    0