Април идеално вријеме да направите мед од маслачка

09.04.2023. 21:52
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Маслачак је биљка препознатљива по жаркожутим цвјетовима. Самоникла је и расте на скоро свакој врсти тла. Може дјеловати антиоксидативно, противупално те снижава крвни притисак и концентрацију глукозе у крви док се конзумира.

Маслачак је врло прилагодљив. Лист маслачка је приземни, неједнаког руба или више-мање урезан те дуг од пет до 25 цм. Свијетложути цвјетови развијају се на врху шупље цвјетне стабљике која, као и сви дијелови маслачка, садржи млијечни сок. Маслачков цвијет је препознатљиве жуте боје, а од маслачка се може правити и мед. Маслачак се распрострањује вјетром, који отпухује лагано сјеме. Расте посвуда, у вртовима, на пашњацима и на свим зеленим површинама. Треба га брати у прољеће, у априлу и мају.

Листови маслачка садрже:

витамине А, Ц, К, Б и Е,

жељезо,

калцијум,

магнезијум,

калијум.

Коријен маслачка садржи и инулин, полисахарид, односно влакно, које дјелује пребиотички потичући раст добрих бактерија у пробавном систему, истичу белгијски научници у раду објављеном 2017. године у часопису "Гут".

Иако маслачак некад узимамо здраво за готово, може бити изузетно љековита биљка, а његов мед укусан и здрав.

Маслачак има дугу традицију храњиве и изузетно корисне биљке. Нажалост, постоји и традиција према којој је он тек један од најчешћих корова и велики непријатељ власника травњака. На нашу срећу, чак и ако смо ми заборавили како га искористити, пчеле нису.

Мед од маслачка укусна је посљедица тога. Боја меда од маслачка због кристализације варира од интензивне златножуте до тамнијих нијанси. Жива жута боја показатељ је веће чистоће. Овај мед има једак, оштар укус и арому попут цвијета од којега настаје, али јачином је ближи етеричном уљу маслачка. Његов специфичан мирис описан је као мјешавина амонијака, камилице, сирћета и љепила животињског поријекла. Укус је јак, средње слаткоће, а мед за собом оставља опор укус, који је помало освјежавајући.

Не постоји много истраживања која потврђују љековито дјеловање маслачка у сврху примјена из традиционалне народне медицине, попут лијечења болести костију. Међутим, богат нутритивни састав маслачка значи да би он могао помоћи испунити организам вриједним састојцима који ће оснажити имунитет и побољшати здравље.

Како направити домаћи мед од маслачка?

Мед од маслачка је природни препарат који сами можете направити користећи цвјетове маслачка и друге састојке.

Састојци:

4 шољице латица цвјетова маслачка

4 шољице воде

3 кришке лимуна

пола махуне ванилије (по жељи)

2 и по шољице шећера

Припрема:

Након што сте убрали маслачке, треба их добро опрати и издвојити само латице. Можете оставити и друге дијелове цвијета, али ћете добити мед благо горког укуса.

Латице, воду, кришке лимуна и пола махуне ванилије ставите у лонац.

Смјесу доведите до кључања па онда смањите температуру и кувајте 30 минута. Склоните лонац са шпорета те комплетну смјесу оставите са стране барем шест сати. Након тога преко крпе проциједите смјесу и баците чврсте састојке. Сачувајте само течност (филтрат).

Добијену течност пребаците у нови лонац и полако је загријавајте до кључања. Полагано додајте шећер и све добро мијешајте док се шећер не отопи. Смањите температуру тако да смјеса полако крчка док се не згусне. То може потрајати и до четири сата.

Након тога је мед од маслачка готов! Можете га спремити у теглице које сте претходно стерилизирали прокувавањем и загријавањем у рерни. Похраните га у фрижидеру и поједите што прије.

Наравно, треба имати на уму да овако припремљен мед заправо није прави мед, већ више нешто попут густог пекмеза од маслачка. Прави мед од маслачка могу направити само пчеле у својим кошницама, али овако можете уживати у укусу маслачка ако не можете набавити природни. Добра је замјена за мед за вегане и  све који су алергични на традиционални пчелињи мед, с изненађујуће сличним укусом. Конзистенција је рјеђа од већине врста меда, но изгледом и бојом је врло сличан пчелињем меду.

Љековитост меда од маслачка

У меду можемо пронаћи дио спојева и својстава који се налазе у полену, а који имају здравствене предности, а то су:

бјеланчевине

колин

инулин

дио етеричног уља

минерални елементи и твари (у траговима)

танини

сапонини

твари с ензиматским дјеловањем

витамини

Мед је намијењен побољшању општег здравља организма, а посебно је дјелотворан у ослобађању организма од свих штетних и токсичних твари. Прочишћава и регенерише јетру, док се у народној медицини користи као средство за ублажавање симптома хроничног кашља те за ублажавање проблема који се јављају као посљедица јаке желучане киселине, снижавање крвног притиска, побољшање пробаве. Нутритивно богат, мед од маслачка ће омогућити тијелу вриједне састојке за оснаживање имунитета.

Коментари 0
Повезане вијести
Посни уштипци од само три састојка Посни уштипци од само три састојка
Посна царска пита Посна царска пита
Зелени смути је идеалан прољећни детокс Зелени смути је идеалан прољећни детокс
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    10h 19m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    11h 34m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    17h 25m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    15h 52m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    17h 44m
    0