Ауто-пут од Вукосавља до Раче могао би бити завршен до 2025. године

24.08.2020. 20:26
0
ИЗВОР: Srna

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Ђорђе Поповић изјавио је да би, уколико ове године буде дефинисан начин и извор финансирања изградње дионица ауто-пута од Вукосавља до Раче, тај пројекат могао бити завршен до 2025. године.

Поповић је поновио да реализација пројекта изградње ауто-пута од Бањалуке до Београда напредује по плану, те да је Јавно предузеће "Аутопутеви" прошле седмице расписало јавни позив за финансирање, пројектовање и изградњу дионица ауто-пута Вукосавље-Брчко, Брчко-Бијељина и Бијељина-Рача.

Према његовим ријечима, укупна вриједност улагања у мрежу ауто-путева у Српској прећи ће двије милијарде КМ.

Када је ријеч о Коридору "Пет це", Поповић је подсјетио да је средином прошле године почела реализација прве фазе изградње кроз Републику Српску - дионица од Јоховца до Руданке, у дужини шест километара.

-Изградња ове дионице тече планираном динамиком, у току су радови на главној траси и петљама Јоховац и Руданка. У току су радови на мосту преко ријеке Босне, на шест подвожњака, као и на вијадуктима и рампама петљи, те на више бетонских пропуста- рекао је Поповић за "Вечерње новости".

Он је истакао да је у току избор најповољнијег понуђача за изградњу друге фазе овог коридора од Руданке до границе ентитета, до Путниковог брда, дужине шест километара.

-За изградњу ове дионице обазбијеђена су финансијска средства из кредита Европске банке за обнову и развој /ЕБРД/ од 150 милиона евра и грант преко Инвестиционог фонда за западни Балкан од 38,7 милиона евра- навео је Поповић.

Он је додао да би, према процјенама "Аутопутева Републике Српске" за три године требало да буду завршене обје фазе, а да од динамике Федерације БиХ зависи када ће изградити свој дио из правца Зенице до Путниковог брда.

Говорећи о капиталим пројектима у области путне инфраструктуре, Поповић је навео да је у току рехабилитација магистралног пута Љубиње-Требиње, на дионици дугој 59 километара.

-Вриједност ове инвестиције је 12,3 милиона КМ и планирано је да радови буду завршени до почетка зимског одржавања путне мреже. Јавно предузеће `Путеви` тренуто рехабилитује и магистрали пут Дрињача-Милићи-Власеница, дионицу Добој-Шешлије-Модрича, те дионицу регионалног пута Бијелаце - Црна Ријека- рекао је Поповић.

Коментари 0
Повезане вијести
Познат узрок пожара на "Вихору" Познат узрок пожара на "Вихору"
Лакташком "Интегралу" и "Србијааутопуту" 300 милиона КМ за градњу ауто-пута Бијељина - Рача Лакташком "Интегралу" и "Србијааутопуту" 300 милиона КМ за градњу ауто-пута Бијељина - Рача
Састанак о ауто-путу Сарајево - Београд Састанак о ауто-путу Сарајево - Београд
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    20h 5m
    0
  • Десанка Максимовић: Књижевна вила пјесникиња душе
    21h 38m
    0
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    18h 4m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    20h 17m
    0
  • Партизан мијења име!
    10h 46m
    3