Бацајте кексиће, пси се плаше петарди

14.12.2022. 11:33
1
ИЗВОР: 24sata.hr

Страшна бука од пиротехнике изазива психички шок код животиња. У вријеме празника многи пси и мачке у паници бјеже, покушавајући се заштитити од буке, иако заправо не знају куда иду.

Док се људи забављају, за псе је ово доба године ноћна мора. Од страха бјеже, скривају се испод столова, у ћошковима, дрхте, одбијају изаћи вани и обавити нужду.

- Петарде могу престрашити и озлиједити животиње. Око 5000 кућних љубимаца годишње умире од срчаног удара изазваног експлозијом петарди - упозоравају стручњаци.

Додају како, осим опасности од директне повреде петардом, велики ниво буке може оштетити слух животиња јер је осјетљивији од људског. Такође, страшна бука изазива и психички шок. У вријеме празника, многе животиње у паници бјеже из дворишта покушавајући се заштитити од буке, иако заправо не знају куда иду.

Прошле године се у медијима писало о псу Меди из Загреба који је био толико престрашен да је скочио с  четвртог спрата и остао непомично лежати на тлу. Овај пас имао је среће јер је преживио упркос тешким повредама.

Не испаштају само кућни љубимци, већ и све друге животиње које се нађу близу експлозија.

Трикови како да стрес од буке за кућног љубимца буде што мањи:

1. Омотајте га тканином, методом "Thundershirt"

Одличан трик за умиривање кућног љубимца и тако му помоћи да са што мање траума преживи празнике.

Ради се о томе да му се око тијела завеже комад тканине на одређени начин. Кажу да то дјелује умирујуће на пса када се у њему појави нагон за бијегом. Можете користити и шал или обично платно.

2. Побрините се да у стан улази што мање буке и покријте га својом јакном

Затворите прозоре и спустите ролетне. Направите псу мирну оазу, ставите на под декицу и покријте га нечиме што има ваш мирис, можда јакном или вашом деком - то ће га умирити. Будите уз њега док најгора бука пред поноћ прође.

Ако вам купатило нема прозоре, псу можете и тамо направити мирно уточиште.

3. Пустите лагану, опуштајућу музику и будите смирени

Иако вас дочек Нове године код куће може понијети толико да заборавите да се не забављају сви као и ви, заправо да ваш пас умире од страха, будите оријентирани на љубимца.

Прије него очекујете најгору буку, пустите му лагану музику, немојте дивљати, урлати итд. већ будите мирни и опуштени. Та енергија ће се пренијети на вашег пса и биће му лакше. Наравно, мазите га што више.

4. Крајња нужда су лијекови за смирење

Ако већ добро познајете својег пса и знате да је страх који осјећа због петарди превелик, посјетите ветеринара и тражите га неке таблете за смирење - објасните о чему се ради.

Када си у близини пса, баци кексић, а не петарду. :)

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Mirna 14.12.2022. 12:14
    Sve je receno, i tacno je. Misljenja sam da treba pokrenuti peticiju za zabranu prodaje pirotehnickih sredstava. Traumiraju se i mala djeca kada ih iznenadi prasak.
    A evidentne su i ozljede djece koja ih bacaju i pale.
    Molim sve da razmisle o ovome i da reagujemo.
Повезане вијести
Потврђена оптужница против власнице чији су пси изуједали жену Потврђена оптужница против власнице чији су пси изуједали жену
Прича о псима који су положили живот на Кошарама (ФОТО) Прича о псима који су положили живот на Кошарама (ФОТО)
Ухапшен мушкарац који је држао и злостављао два вука и 67 паса Ухапшен мушкарац који је држао и злостављао два вука и 67 паса
Најчитаније
  • Оклопна возила ЕУФОР-а на подручју Пала и Источног Сарајева
    14h 46m
    0
  • Грађани траже помоћ због змија
    10h 58m
    0
  • Дом здравља прелази на трезорско пословање општине Источно Ново Сарајево
    20h 19m
    0
  • Ухапшено седам лица због дјечије порнографије
    21h 24m
    0
  • Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару
    18h 48m
    0