Bacajte keksiće, psi se plaše petardi

14.12.2022. 11:33
1
IZVOR: 24sata.hr

Strašna buka od pirotehnike izaziva psihički šok kod životinja. U vrijeme praznika mnogi psi i mačke u panici bježe, pokušavajući se zaštititi od buke, iako zapravo ne znaju kuda idu.

Dok se ljudi zabavljaju, za pse je ovo doba godine noćna mora. Od straha bježe, skrivaju se ispod stolova, u ćoškovima, drhte, odbijaju izaći vani i obaviti nuždu.

- Petarde mogu prestrašiti i ozlijediti životinje. Oko 5000 kućnih ljubimaca godišnje umire od srčanog udara izazvanog eksplozijom petardi - upozoravaju stručnjaci.

Dodaju kako, osim opasnosti od direktne povrede petardom, veliki nivo buke može oštetiti sluh životinja jer je osjetljiviji od ljudskog. Takođe, strašna buka izaziva i psihički šok. U vrijeme praznika, mnoge životinje u panici bježe iz dvorišta pokušavajući se zaštititi od buke, iako zapravo ne znaju kuda idu.

Prošle godine se u medijima pisalo o psu Medi iz Zagreba koji je bio toliko prestrašen da je skočio s  četvrtog sprata i ostao nepomično ležati na tlu. Ovaj pas imao je sreće jer je preživio uprkos teškim povredama.

Ne ispaštaju samo kućni ljubimci, već i sve druge životinje koje se nađu blizu eksplozija.

Trikovi kako da stres od buke za kućnog ljubimca bude što manji:

1. Omotajte ga tkaninom, metodom "Thundershirt"

Odličan trik za umirivanje kućnog ljubimca i tako mu pomoći da sa što manje trauma preživi praznike.

Radi se o tome da mu se oko tijela zaveže komad tkanine na određeni način. Kažu da to djeluje umirujuće na psa kada se u njemu pojavi nagon za bijegom. Možete koristiti i šal ili obično platno.

2. Pobrinite se da u stan ulazi što manje buke i pokrijte ga svojom jaknom

Zatvorite prozore i spustite roletne. Napravite psu mirnu oazu, stavite na pod dekicu i pokrijte ga nečime što ima vaš miris, možda jaknom ili vašom dekom - to će ga umiriti. Budite uz njega dok najgora buka pred ponoć prođe.

Ako vam kupatilo nema prozore, psu možete i tamo napraviti mirno utočište.

3. Pustite laganu, opuštajuću muziku i budite smireni

Iako vas doček Nove godine kod kuće može ponijeti toliko da zaboravite da se ne zabavljaju svi kao i vi, zapravo da vaš pas umire od straha, budite orijentirani na ljubimca.

Prije nego očekujete najgoru buku, pustite mu laganu muziku, nemojte divljati, urlati itd. već budite mirni i opušteni. Ta energija će se prenijeti na vašeg psa i biće mu lakše. Naravno, mazite ga što više.

4. Krajnja nužda su lijekovi za smirenje

Ako već dobro poznajete svojeg psa i znate da je strah koji osjeća zbog petardi prevelik, posjetite veterinara i tražite ga neke tablete za smirenje - objasnite o čemu se radi.

Kada si u blizini psa, baci keksić, a ne petardu. :)

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Mirna 14.12.2022. 12:14
    Sve je receno, i tacno je. Misljenja sam da treba pokrenuti peticiju za zabranu prodaje pirotehnickih sredstava. Traumiraju se i mala djeca kada ih iznenadi prasak.
    A evidentne su i ozljede djece koja ih bacaju i pale.
    Molim sve da razmisle o ovome i da reagujemo.
Povezane vijesti
Potvrđena optužnica protiv vlasnice čiji su psi izujedali ženu Potvrđena optužnica protiv vlasnice čiji su psi izujedali ženu
Priča o psima koji su položili život na Košarama (FOTO) Priča o psima koji su položili život na Košarama (FOTO)
Uhapšen muškarac koji je držao i zlostavljao dva vuka i 67 pasa Uhapšen muškarac koji je držao i zlostavljao dva vuka i 67 pasa
Najčitanije
  • Preliminarna rang–lista za dodjelu studentskih stipendija Opštine Istočna Ilidža
    22h 48m
    0
  • Šehovac: Zašto se ne izglasava rezolucija o genocidu nad Srbima u Sarajevu?
    17h 25m
    27
  • Premješteni posmrtni ostaci Bate Živojinovića iz Aleje zaslužnih građana
    21h 50m
    0
  • Međunarodni praznik rada, 1. maj – simbol borbe za bolji i pravedniji svijet
    4h 25m
    0
  • Podijeljeno 195 paketa za socijalno ugrožene stanovnike Istočne Ilidže
    19h 11m
    1